h

Schriftelijke vragen SP-fractie over de bezuinigingen bij de brandweer

22 februari 2011

Schriftelijke vragen SP-fractie over de bezuinigingen bij de brandweer

Maandag 14 februari is in de commissie ABA een presentatie gegeven door de veiligheidsregio en de brandweer Helmond. Aan de orde kwamen recente maatregelen die door het kabinet zijn aangekondigd, de ontwikkelingen waar de brandweer de komende jaren mee te maken zal krijgen en de bezuinigingsopgave van 10% op het budget van de brandweer.

Tijdens de presentatie werd de "uitruk op maat" als een van de mogelijkheden gepresenteerd om het brandweervak te vernieuwen. Uitrukken op maat wil zeggen met minder dan de vaste bezetting van 6 man uitrukken. In het Eindhovens Dagblad van 17 februari viel te lezen dat de brandweer dit jaar gaat starten met een proef. De SP is hierover enigszins verbaasd, omdat n.a.v. de presentatie volgens ons nog niet vaststond dat dit experiment ook daadwerkelijk zou gaan draaien. Het werd in onze ogen genoemd als een mogelijkheid, die verder uitgewerkt moest worden. Vandaar dat wij de volgende vragen hebben, mede n.a.v. de presentatie:

1) Klopt de berichtgeving in het ED dat de brandweer dit jaar gaat starten met een proef waarbij uitgerukt gaat worden met 4 i.p.v. 6 brandweerlieden? Wanneer is dit besluit genomen? Heeft de OR hiermee ingestemd? Per wanneer gaat deze proef van start?

2) Welke criteria gaan er gelden voor een uitruk op maat? Wanneer mag wel met minder dan 6 man uitgerukt worden, en wanneer niet? Waar wordt dit vastgelegd? Hoe wordt toegezien op correcte uitvoering hiervan?

3) Is dit experiment aangemeld bij de NVBR, die een overzicht houden van alle landelijke experimenten onder de zogenaamde paraplu?

4) Zijn de Helmondse brandweerlieden betrokken bij dit besluit? Hebben zij mee kunnen praten over dit experiment? Hoe? Wat was hun mening? Wat is hiermee gebeurd?

5) Wat is de tijdswinst indien met minder dan 6 brandweerlieden uitgerukt gaat worden? En wat is het tijdsverlies als toch blijkt dat een tweede voertuig nodig is, omdat vier man niet voldoende is om efficiënt of zonder gevaar een brand te bestrijden?

6) Kunt u garanderen dat de veiligheid van de inwoners van Helmond en de brandweerlieden nimmer in gevaar komt door dit experiment? Welke maatregelen neemt u daartoe?

7) Wordt het experiment gedurende de looptijd gevolgd? Kan er ingegrepen worden als blijkt dat de risicoâs te hoog zijn? Wie is hiervoor verantwoordelijk?

8) Wanneer volgt een evaluatie van dit experiment? Wordt de werkvloer hierbij betrokken? Hoe? Bent u bereid de gemeenteraad over de uitkomsten te informeren?

Namens de SP-fractie,
Erik de Vries

 

2011-02-22

U bent hier