h

Uitbreiding Eindhoven Airport?

3 februari 2011

Uitbreiding Eindhoven Airport?

Daar gaat de gemeente Helmond natuurlijk niet over. Of toch wel? Burgemeester Jacobs en wethouder van Mierlo zien het wel zitten. Zij zeggen het volgende op de website van de Kamer van Koophandel, die groot voorstander is van de uitbreiding van Eindhoven Airport:

"Brainport is economisch gezien een van de snelst groeiende regio van Nederland en behoort tot de internationale top van innovatieve regio's. Ze levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse export. De uitdaging is om deze positie vast te houden."
De heer drs. A.A.M. Jacobs, Gemeente Helmond / Stadskantoor gem. Helmond

"Voor de Economische ontwikkeling is bereikbaarheid dé vestigingsfactor! Uitbreiding van Eindhoven Airport is noodzakelijk om de toekomstige ambities van onze prachtige ondernemers en de komst van nieuwe ondernemers in de regio te faciliteren."
Mevrouw A.J. van Mierlo, Gemeente Helmond / Stadskantoor gem. Helmond

Deze argumenten zijn wel erg dun. Het feit dat wij bij de internationale top van innovatieve regio's horen staat los van groei van Eindhoven Airport. We zijn immers zonder die groei al op die positie terecht gekomen. En wat betreft economische ontwikkeling vergeet de wethouder gemakshalve dat Eindhoven Airport voornamelijk gebruikt wordt voor vakantievluchten en dat het aandeel zakelijke reizen maar zeer beperkt is. Het belang voor de werkgelegenheid wordt zwaar overschat.

Los van deze inhoudelijke argumenten, namens wie geven de burgemeester en de wethouder hier eigenlijk hun mening? Namens Helmond? Namens de gemeenteraad van Helmond? Zonder dat daar ooit een woord over gesproken is met de gemeenteraad of de inwoners van Helmond?

Het had ze gesierd als ze eerst de discussie waren aangegaan, voor ze namens Helmond aansloten bij deze oproep van de Kamer van Koophandel. Dan hadden ook zaken als milieu en de overlast voor omwonenden de aandacht kunnen krijgen die ze verdienen, want daar wordt nu helemaal niets over gezegd.

De SP houdt zich al jaren bezig met de problemen rondom Eindhoven Airport. Voor het volledig dossier kunt u hier terecht.

Column van Erik de Vries SP-fractievoorzitter

2011-02-03

U bent hier