h

Overlast en beeldvorming (update)

14 september 2011

Overlast en beeldvorming (update)

Overlast door Marokkaanse jeugd in de Helmondse binnenstad is het meest besproken onderwerp van de afgelopen tijd. Het is een onderwerp dat veel en felle reacties oproept.

Drie jaar geleden, in de tweede helft van 2008, speelde een soortgelijk probleem in Mierlo Hout. 't Hout is "terreur" van jeugd meer dan zat. Aldus de kop boven een artikel in het Eindhovens Dagblad. Datum: 23 september 2008.

Verschil met de binnenstad: in Mierlo Hout ging het niet om Marokkaanse jeugd, maar om hoofdzakelijk âoer-Helmondseâ hangjongeren. De meesten waren afkomstig uit de eigen wijk.

Als SP wilden wij destijds een goed beeld krijgen van de problemen. We trokken de Houtbuurt in en gingen alle deuren langs. Gewoon aanbellen en een praatje maken. Maar hoe preciezer we er de vinger op wilden leggen, hoe moeilijker het werd, zo leek het wel. Praat met twee bewoners en je krijgt twee verschillende verhalen.

Afgelopen 1 juli verscheen in het Eindhovens Dagblad een artikel met als kop: "Knokploeg" tegen lastige jeugd. Verderop in het artikel: "Buurtbewoners in het Helmondse stadsdeel Binnenstad-Oost overwegen het heft in eigen hand te nemen als de overlast van Marokkaanse hangjongeren niet wordt teruggedrongen. Dat zou moeten gebeuren met een 'knokploeg'."

Dit geeft een bepaald niet florissant beeld van de buurt. Is het echt zo erg? Voor sommige wel, voor andere weer niet. Een bewoonster van het To Holscherplein antwoordt ons desgevraagd: "Nee, wij hebben geen overlast en mijn kinderen spelen gewoon buiten."

Het woordje "knokploeg" triggert zo ongeveer de hele vaderlandse pers. Een maand later doet landelijk gratis dagblad De Pers het nog eens over. De krant stuurt oorlogsverslaggever Arnold Karskens naar "oorlogsgebied" Helmond. Maar als Karskens komt is het juist rustig en dat is al een tijdje zo. Een bewoonster die hem gesproken heeft, zegt dat hij vroeg: "Wanneer kan ik terugkomen dat ik wel iets zie?" Karskens is drie keer teruggekomen.

Op 8 augustus verschijnt het artikel van Karskens. Eerste zin van het artikel: "Aanbellen herinnert aan bezoeken in Syrië of Birma." Het stuk is aanleiding voor weer nieuwe commotie. PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch stelt Kamervragen en bezoekt de wijk. Niet lang daarna reist ook Geert Wilders naar Helmond af.

Ik denk dat we wel kunnen stellen dat het artikel van Arnold Karskens, waarin hij de Helmondse binnenstad vergelijkt met Syrië en Birma en dat tot zoveel consternatie leidde, buiten proportie is. Is het dan allemaal onzin wat hij schrijft? Nee, maar het was oud nieuws. Plus dat hij geen enkele aandacht heeft voor de andere geluiden die er ook zijn. De ervaringen liggen heel verschillend, maar dat komt niet aan bod. Eindresultaat is een onevenwichtig artikel, het doet geen recht aan de buurt.

Tot slot: al doet de overtrokken publiciteit geen recht aan de buurt, toch is het wel degelijk zo dat individuele bewoners ernstige overlast kunnen ondervinden. En dat is ook gebeurd. Natuurlijk moet dat serieus onder ogen worden gezien en worden aangepakt, maar wel graag op een reële manier.

Column door Nathalie van der Zanden SP-raadslid

Update: antwoord van minister Opstelten (pdf-bestand) op kamervragen over de problemen in binnenstad oost.

U bent hier