h

SP scoort hoogst in Helmond Oost

15 september 2012

SP scoort hoogst in Helmond Oost

De SP scoort bij de Kamerverkiezingen van 12 september het hoogst in Helmond Oost. Hadden de kiezers daar het voor het zeggen gehad, dan had de SP zeker 36 zetels behaald in plaats van de huidige 15 zetels.

SP'ers bedankt! Als een van de weinige zo niet de enige, trekt de SP de buurten in. "Dat hoort bij de SP", zegt afdelingsvoorzitter Hans Verbakel. Vele SP'ers droegen een steentje bij. Dertigduizend verkiezings-folders plus nog eens tienduizend laatste dagfolders zijn verspreid in Helmond en omliggende gemeenten. Ruim vijfduizend sponsjes zijn uitgedeeld. "SP'ers bedankt!"

Helmond Oost telt drie stembureaus. De Praktijkschool aan de Van Kinsbergenstraat, het Rozenhof aan de Broekwal in de Bloemenbuurt en wijkhuis De Lier. In wijkhuis De Lier gaat van de uitgebrachte stemmen 26% naar de SP. Dit is het hoogste SP-percentage van heel Helmond. In de twee andere stembureaus sleept de partij 24% in de wacht.

Goede resultaten behaalde de SP ook in Helmond Noord. Woonzorgcentrum De Eeuwsels komt er als beste uit de bus met 23% SP-stemmers. Op de voet gevolgd door de Pannehoeve (22%), wijkcentrum De Terp (20%) en wijkcentrum De Boerderij (20%).

982 voorkeurstemmen 982 kiezers waaronder 363 Helmonders brachten een voorkeurstem uit op Erik de Vries. De SP'er stond op nummer 26 van de landelijke kieslijst. Hij bedankt de SP-stemmers voor het vertrouwen. Hij blijft voorzitter van de SP-fractie in de Helmondse gemeenteraad.

Het SP-aandeel van om en nabij 20% is terug te vinden in bijna de hele stad. Van Rijpelberg en Brouwhuis via de Binnenstad tot in Mierlo Hout. Dat de SP-uitslag gemiddeld over heel Helmond lager uitkomt op 16,6% is toe te schrijven aan de uitslagen in Dierdonk, Brandevoort en Stiphout. Dit zijn de wijken waar de VVD het beste scoort. Toch zijn voortaan ook in de "betere" Helmondse wijken redelijke aantallen SP-stemmers te vinden. Zo komt het SP-percentage op Dierdonk dicht in de buurt van de 10% en dat is goed voor 15 Kamerzetels. Afdelingsvoorzitter Hans Verbakel: "Mensen met een hoger inkomen kunnen evengoed als de SP voor eerlijk delen zijn. Ja, ze moeten dan iets meer belasting betalen, maar als daar een prettige en sociale samenleving tegenover staat met oog voor onze gemeenschappelijke voorzieningen, is dat ook in hun belang."

 

Mensen met hoge inkomens gaan wel stemmen en heel vaak VVD

Stembureau wijkcentrum De Terp in Helmond Noord houdt het laagterecord als het gaat om de opkomst. Slechts 39,83% van de kiesgerechtigden maakte de gang naar de stembus. De werkloosheid in deze buurt is hoog, veel bewoners moet rondkomen van een laag inkomen.

Bij in totaal vier stembureaus bleef de opkomst onder de 50%. Naast de Terp zijn dat het Stadskantoor, het Theo Driesseninstituut aan de Willem Prinzenstraat en basisschool De Troubadour aan de Itterestraat in Helmond West.

Het spiegelbeeld van deze lage opkomst is te vinden bij zeven stembureaus, niet toevallig in de wijken Dierdonk, Brandevoort en Stiphout en omgeving ziekenhuis. De opkomst bij deze stembureaus was 80% of ruim daar boven. Een groot deel van de VVD-aanhang is geconcentreerd in dit beperkt gebied. Ruim de helft van de VVD-stemmers is er te vinden, terwijl Helmond toch 38 stembureaus telt. Conclusie: mensen met hoge inkomens gaan wel stemmen en heel vaak VVD.

U bent hier