h

Huurverhoging is chaos

19 mei 2013

Huurverhoging is chaos

Dit jaar geldt een inkomensafhankelijke huurverhoging. Afhankelijk van uw inkomen kan de huurverhoging oplopen tot wel 6,5 procent. Maar de verhuurder is dat niet verplicht. Bijna overal is het anders. Het is chaos.

Om welke woningen gaat het? Het gaat vooral om de woningen van de corporaties. Het geldt ook bij particuliere verhuurders als de huur onder een bepaald bedrag blijft. Dat is 681 euro per maand. Dat is het bedrag waaronder recht bestaat op huurtoeslag, afhankelijk van het inkomen.

Helmond telt 38.500 woningen. 45% daarvan is huur.
Woonpartners
Volksbelang
Compaen
Wocom
particulier
7300
2600
2300
2150
3000

De wet laat toe dat de huur sowieso mag worden verhoogd met 4 procent. Bij een inkomen tussen 33.614 euro en 43.000 euro mag de verhuurder daar bovenop een half procent extra berekenen. Totaal dus 4,5 procent. Bij een inkomen boven 43.000 euro kan er 2,5 procent extra bij komen. Dat is dus een huurverhoging van 6,5 procent.

Maar als gezegd: de verhuurder is niet verplicht om deze verhogingen te berekenen. Het mag, maar het moet niet. Bijvoorbeeld de Eindhovense .Goed voorbeeld doet goed volgen, luidt het gezegde. Helaas gaat die vlieger niet op. Bar weinig acorporatie Trudo doet niet mee. Deze corporatie berekent een huurverhoging gelijk aan de inflatie: 2,5 procent en niet meerndere corporaties volgen het voorbeeld van Trudo. In Helmond niet eentje.

WOONPARTNERS is de Helmondse corporatie met het omvangrijkste woningbezit. Woonpartners past de inkomensafhankelijke huurverhoging toe. De huurders krijgen 4 of 4,5 of 6,5 procent huurverhoging. De gegevens die nodig zijn van de Belastingdienst zijn kennelijk op tijd bezorgd. De huurverhoging bij Woonpartners gaat in per 1 juli.

Om de huurverhoging per 1 juli in te laten gaan, moet de aanzegging vóór 1 mei bij de huurders op de deurmat liggen. Dat is WOCOM niet gelukt. De wet is met spoed op de valreep aangenomen en de aanlevering van de inkomensgegevens door de Belastingdienst is een hoop administratief gedoe. Daarom laat Wocom de huurverhoging een maand later in gaan, namelijk per 1 augustus. Voor het overige past Wocom dezelfde huurverhogingen toe als Woonpartners.

VOLKSBELANG doet het anders. Volksbelang past de inkomensafhankelijke huurverhoging niet toe en berekent over de hele linie 4 procent huurverhoging. Alleen voor 78 woningen maakt de corporatie een uitzondering. Dat zijn woningen met een heel lage huur en waar de verschillen met de omliggende woningen erg groot zijn. Dit speelt vooral in de binnenstad in de Leonardusbuurt. Denk aan de volgende situatie. Huurders van woning A wonen er al 40 jaar. Maar de buren van woning B wonen er pas 5 jaar en ook de bewoners daarvoor woonden er maar korte tijd, laten we zeggen 8 jaar. Telkens bij verhuizing is de huur van woning B versneld opgetrokken. De huur van woning B bedraagt daardoor nu 470 euro, terwijl de huur van woning A 300 euro bedraagt. In die situaties past Volksbelang een inkomensafhankelijke huurverhoging toe van 4,5 of 6,5 procent mits het inkomen van de huurders ernaar is.

Ook COMPAEN maakt geen gebruik van de inkomensafhankelijke huurverhoging. Compaen berekent 4 procent zonder uitzonderingen. “We hebben niet zoveel huurders met een hoger inkomen van wie we 6,5 procent zouden kunnen vragen. Dat is een hoop gedoe voor maar weinig opbrengst.” Aldus Compaen.

Bezwaar maken?

Om te beoordelen of u een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgt (4,5 of 6,5 procent) wordt uitgegaan van uw inkomen in peiljaar 2011. Maar wat als uw inkomen in 2012 is gedaald, bijvoorbeeld door pensioen of werkloosheid? Maak in dat geval bezwaar.
Als u een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgt (4,5 of 6,5 procent) bent u een zogenaamde scheefwoner. In de ogen van de regering woont u te goedkoop en zou u eigenlijk moeten verhuizen. Maar als u chronisch ziek bent of gehandicapt en er zijn daarvoor speciale aanpassingen gedaan in uw woning, is dat natuurlijk een onzinnige gedachte. Wijs uw verhuurder daar op, bezwaar is dan zeker op zijn plaats.
Eigenlijk is bezwaar altijd op zijn plaats. De huur legt nu al een fors beslag op de huishoudportemonnee. Gemiddeld is dat beslag op het inkomen hoger dan bij kopers.
Het kabinet Rutte legt de verhuurders een heffing op om de belastingpot te vullen. Het protest daartegen, ook van gemeenten en corporaties, is aan dovemansoren gericht.
De corporaties menen een uitweg te zien: afwentelen op de huurders. Wij moeten de huur wel verhogen, zo verdedigen zij zich. Zo heeft de Bewonerskoepel van Wocom een negatief advies uitgebracht over de huurverhoging, maar gaat de verhoging toch door. Vanwege economische redenen zijn wij genoodzaakt de verhoging door te voeren, stelt Wocom. Maar op wie kunnen de huurders deze extra lasten afwentelen?

- Huurcommissie (met informatie over bezwaar maken)
- Dossier huren (actualiteit en achtergronden)

U bent hier