h

Bezorgd over toekomst zorg

17 januari 2014

Bezorgd over toekomst zorg

SP-raadslid Nathalie van der Zanden is zeer bezorgd over de toekomst van de zorg. Haar motie om een minimale basiszorg veilig te stellen, werd door de raad afgewezen. Hieronder haar verhaal.

"Dit kabinet heeft plannen gemaakt om op de zorg te bezuinigen. Het plan dat zij hebben bedacht is om geen landelijke wetten meer op te stellen over de zorg, de WMO en de AWBZ, maar om dat door gemeenten zelf te laten regelen. Dus gemeentelijke wetgeving via verordeningen. Omdat het kabinet meent dat het goedkoper kan passen ze een bezuiniging toe van 40% op de huishoudelijke zorg, onderdeel van de WMO/ thuiszorg, en 25% op begeleiding, onderdeel van de AWBZ / dagbesteding.

Je kunt je voorstellen dat je hierdoor de taken zoals voorheen niet één op één over kunt nemen maar dat de gemeente gedwongen wordt de zorg anders en goedkoper te regelen. De gemeente wordt zo voor het bezuinigingskarretje van de regering gespannen!

Helmond denkt deze bezuiniging op te kunnen vangen door de uitvoering van deze gemeentewetten regionaal uit te gaan voeren, door samenwerking in de Peelgemeenten. Vanaf 2015, want dan moet alles ingaan. In 2014 blijft alles nog even bij het oude. De enige wijziging nu is dat er een regionale WMO-verordening is opgesteld zodat alle Peelgemeenten gaan “werken” binnen dezelfde verordening. De Helmondse verordening genaamd De Kanteling, is hiervoor leidend.  De bezuiniging moet onder meer worden gerealiseerd door de gehele ambtelijke organisatie van de verschillende Peelgemeenten anders in te gaan richten. Hierover zijn samenwerkingsafspraken gemaakt. Er wordt een externe onafhankelijke organisatie in het leven geroepen waar ambtenaren uit de diverse Peelgemeenten samen gaan werken om de wetten uit te voeren. Ook de zorg wordt gezamenlijk geregeld voor alle gemeenten tezamen. Dus een afspraak geldend voor álle Peelgemeenten. Of er nog ruimte is voor lokale invulling van dit beleid, is onduidelijk. De wethouder beloofd van wel, maar ja…Als beleid wordt afgesproken in deze externe organisatie, wat heeft de Helmondse gemeenteraad dan nog te zeggen over de Helmondse zorg?

Omdat de thuiszorg vanaf de invoering van de WMO zodanig is uitgehold en de kwaliteit hiervan al behoorlijk is gedaald, leek het mij goed om het jaar 2014 te gebruiken om het niveau van basiszorg waaraan deze zeker moet voldoen vast te stellen. Bureaucratie en langs elkaar heen werken kan dan worden aangepakt. Dus het vaststellen van minimale basiszorg. Dat niveau zou dan als vertrekpunt kunnen gelden voor het opstellen van de nieuwe WMO- verordening in 2015. We kunnen hier als gemeenteraad nu nog een besluit over nemen voor het te laat is.

Om die minimale basiszorg veilig te stellen, had ik een motie opgesteld om onafhankelijk onderzoek te doen onder zorggebruikers, huisartsen, specialisten, vrijwillige en professionele thuiszorgorganisaties. Om vast te stellen wat de minimaal passende basiszorg is waar de Helmonders op kunnen rekenen. Behalve de SP was hier niemand uit de gemeenteraad voor! Ik vind de betrokkenheid van de gemeenteraad met het onderwerp erg gering. Men leunt achterover en wacht af. Dat is verontrustend. Maar ik laat het er niet bij zitten!"

U bent hier