h

SP: partijpolitiek via Peel 6.1. niet integer

18 februari 2014

SP: partijpolitiek via Peel 6.1. niet integer

Partijpolitiek bedrijven vanuit 'Peelsamenwerking 6.1' is niet integer. Aldus de kritiek van de Helmondse SP-fractie. Lees hieronder het persbericht van de betrokken wethouders en daaronder de brief van SP-fractievoorzitter Erik de Vries.

 

Persbericht

Beste redactie,

Zeven wethouders van de Peelgemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren hebben de handen ineen geslagen om de veranderingen die er op de gemeenten afkomen samen aan te pakken. Dit doen zij onder de noemer Peel 6.1. Graag willen zij die samenwerking ook na de verkiezingen voortzetten om de continuïteit te kunnen waarborgen. Daarom roepen de zeven wethouders de kiezer op om op 19 maart te stemmen op één van hen. In een persconferentie op donderdag 20 februari om 12.30 uur
willen zij u daar graag meer over vertellen.

In opdracht van de zeven wethouders van de zes Peelgemeenten nodig ik u dan ook uit voor de persconferentie op donderdag 20 februari om 12.30 uur op het Werkplein aan de Churchilllaan 109 in Helmond.

De vraag om even te laten weten of u aanwezig bent.

 

- College van B&W

- Presidium

Helmond, 18 februari 2014

Geacht college,

Met verbijstering heeft de SP-fractie kennisgenomen van het voornemen van zeven wethouders van de Peelgemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren om een persconferentie te houden, waarin deze wethouders de kiezer oproepen om op 19 maart te stemmen op één van hen.

De wethouders vertegenwoordigen de verschillende gemeenteraden in de ‘Peelsamenwerking 6.1’. Zij zitten daar namens die raden, en niet op persoonlijke titel. De SP-fractie vind het hoogst ongepast dat de wethouders vanuit deze positie een oproep doen om op één van hen te stemmen. Hiermee wordt partijpolitiek bedreven vanuit een samenwerkingsorgaan dat van de hele raad is. De SP-fractie acht dit daarmee niet integer en niet gewenst.

Daarnaast wordt in de aankondiging van de persconferentie de indruk gewekt dat de continuïteit van de samenwerking na de verkiezingen in gevaar zou komen als deze wethouders hun werk niet af zouden kunnen maken. Daarmee wordt geheel voorbij gegaan aan het feit dat de samenwerking een besluit is van de gemeenteraad, en niet enkel van de partijen die zich vertegenwoordigd weten met een wethouder in de samenwerking.

De SP-fractie roept daarom de betreffende wethouders met klem op af te zien van deze oproep. Ook vragen zij de burgemeester, vanuit haar positie als voorzitter van de stuurgroep Peelsamenwerking en beoogd voorzitter van de gemeenschappelijke regeling, afstand te nemen van dit voornemen.

Mocht de persconferentie toch doorgang vinden, dan dient de SP-fractie bij deze een verzoek in bij het presidium tot het houden van een interpellatiedebat over dit onderwerp, conform artikel 41 van het reglement van orde.

De SP-fractie verzoekt om beantwoording van deze brief vóór donderdag 20 februari, 12.30 uur.

Namens de SP-fractie,

Erik de Vries

fractievoorzitter

U bent hier