h

Stadswacht: nu werken aan herstel van vertrouwen

16 februari 2015

Stadswacht: nu werken aan herstel van vertrouwen

Lange tijd heerste bij de Stadswacht een angstcultuur. Dat hakt er flink in bij de medewerkers. De directeur was het boegbeeld van de problemen. Met zijn vertrek is de weg vrij om orde op zaken te stellen.

SP-fractievoorzitter Mieke Meulendijks heeft met diverse medewerkers gesproken. "Een angstcultuur, daar word je niet vrolijk van. Het vertrouwen is ernstig geschaad, dat moet nu hersteld worden."

Boegbeeld van de problemen was de directeur. Die gaat nu weg en krijgt 75.000 euro mee.
"Ja, dat wringt. Dit is juridisch gedoe. Dit gebeurt om een slepende rechtszaak te voorkomen, om snel de knoop door te kunnen hakken."
 
Kun je dat toelichten?

"Het onderzoek op basis waarvan de directeur nu vertrekt is geen feitenonderzoek. De onderzoeker heeft met de medewerkers gesproken en daar verslag van gedaan. Het is een inventarisatie van verhalen, meningen en gevoelens. Mijnheer de rechter, waar zijn de feiten, zal de directeur zeggen?
Het andere probleem is dat het bestuur van de Stadswacht al die jaren nooit aan de bel heeft getrokken. Er is geen personeelsdossier van de directeur, er zijn nooit functioneringsgesprekken met hem gevoerd. Dat maakt het juridisch erg lastig. De kans is groot dat een slepende juridische strijd duurder uitpakt dan nu het geval is."

De directeur had een groot aandeel in de ontstane situatie. Gaat het bestuur daarmee vrijuit?
"Nee, het bestuur heeft ook steken laten vallen. Dat zeggen zij ook zelf in hun brief aan de gemeenteraad. Lees maar:
De sfeerbeelden uit het verkennend onderzoek naar de interne verhoudingen binnen de Stadswacht Helmond zijn niet positief. Wij betreuren deze ontstane situatie. Als stichtingsbestuur voelen wij ons hier medeverantwoordelijk voor. Er is op een te grote afstand bestuurd."
 
Van Poppel is nu aangesteld als interim-directeur die orde op zaken moet stellen. Hij moet ook vervolg-onderzoek doen. Bijvoorbeeld naar het uitschrijven van bonnen en de declaraties van de Stadswacht bij andere gemeenten. Van Poppel is ambtenaar bij de gemeente. Is het niet beter dat er een onafhankelijk persoon op die plek komt, zoals de oppositie in de gemeenteraad voorstelt?

"Dat is een terecht punt. Maar wij denken dat het beter is om het nu niet opnieuw om te gooien. Hou de mogelijkheid van onafhankelijk extern onderzoek achter de hand, maar geef nu Van Poppel de kans om zijn werk te doen. Wij denken dat hij integer bezig is. Ik denk ook niet dat de medewerkers erop zitten te wachten om het weer om te gooien. Wij krijgen signalen dat er wel vertrouwen is in Van Poppel. Dat is positief want dat is denk ik bij alle problemen het belangrijkste: dat het vertrouwen terugkomt."

U bent hier