h

Afscheid van Franc, welkom voor Ger

8 juli 2015

Afscheid van Franc, welkom voor Ger

In de raadsvergadering gisteren nam SP-raadslid Franc Verstappen afscheid.

Franc wordt opgevolgd door oudgediende Ger Klaus. Hij zat eerder al in de gemeenteraad van 1990 tot begin 2006.

Hieronder de afscheidsrede van Franc Verstappen.

Voorzitter,

Vandaag stop ik met mijn raadswerk. Het lukt mij niet het raadswerk te combineren met mijn huwelijk, zorg voor mijn kinderen en mijn werk.

Ik begrijp dat het tussentijds stoppen niet gebruikelijk is, en eigenlijk ongewenst. Vooral voor hen, die persoonlijk op mij gestemd hebben vind ik het erg naar om te moeten doen. Daarom heb ik er ook lang over getwijfeld. Maar ik moet de conclusie trekken dat het toch echt beter is te stoppen.

Mijn zesde plek op de lijst van de SP was geen “kat in ’t bakkie” maar ik heb er destijds wel degelijk rekening mee gehouden dat een plek in de raad tot de mogelijkheden zou behoren. Het was dus een weloverwogen beslissing. Maar voorzitter, ik heb onderschat hoe veel tijd het raadswerk kost.

Na mijn installatie ben ik enthousiast aan de slag gegaan, en ik vond het leuk om te doen. Maar ik gaf mijn gezin te weinig tijd en ook mijn werk leed er onder. Ik begon daarom (na de zomer) het raadswerk te minimaliseren en vroeg daarvoor begrip bij mijn fractie. Dat begrip heb ik ook gehad, laat dat duidelijk zijn. Steeds heb ik gevoeld dat het acceptabel is dat het ene fractielid meer tijd kan besteden dan de ander.

Maar mijn plezier in het raadswerk verdween daarmee ook. “Je doet het goed of je doet het niet”, dát gevoel. Ik verrichte mijn raadswerk reactief en woonde alleen de hoogst nodige bijeenkomsten bij: raadsvergaderingen, commissievergaderingen en fractievergaderingen. Nam de nodige dossiers door. Gaf mijn mening over de inhoud en werkte serieus en hard mee aan de te vormen mening van de fractie. Maar daar bleef het bij. Reactief dus.

Terwijl, als raadslid zou ik pro-actief op willen treden, betrokkenheid voelen bij alles wat speelt in Helmond (nou ja alles…) en initiatieven nemen. Betrokkenheid voel ik natuurlijk wel, maar het lukt me niet goed genoeg om dat in actie om te zetten.

Ik heb dus de knoop doorgehakt, met gemengde gevoelens natuurlijk. Maar gelukkig heeft de SP in Ger Klaus een waardige opvolger gevonden, dunkt mij. Ger heeft zijn kwaliteiten als raadslid al bewezen en wordt zowel binnen als buiten de SP gewaardeerd.

Ik vraag u, voorzitter en wethouders, raads- en commissieleden en vooral stemmers om begrip voor mijn besluit.

Ger, succes!

----------------

 

U bent hier