h

Levendig debat associatieverdrag Oekraïne

10 maart 2016

Levendig debat associatieverdrag Oekraïne

Foto: SP

Op 6 april kunt u naar de stembus. Om ja of nee te zeggen in het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Een saai onderwerp? In het geheel niet. In de Cacaofabriek woensdagavond ontspon zich een levendig debat tussen voor- en tegenstanders.

Sprekers waren SP-kamerlid Harry van Bommel (tegenstander) en PvdA-kamerlid Michiel Servaes (voorstander). Namens Burgercomité EU (tegenstander) voerden Adriaan Beenen en Jac Naber het woord. D66-kamerlid Kees Verhoeven (D66) moest op het laatste moment verstek laten gaan wegens een ingelast kamerdebat. De discussie werd geleid door Chris Paulussen, hoofd opinie van het Eindhovens Dagblad.

Over een aantal zaken waren de sprekers het eens. Ja, Oekraïne is een corrupt land. Ja, Oekraïne is een verdeeld land. Maar is het associatieverdrag een gewoon verdrag zoals met zoveel andere landen is afgesloten, zoals PvdA-kamerlid Michiel Servaes betoogde? Nee, dat is het niet, dit verdrag is veel meer, reageerde Harry van Bommel. Brengt dit verdrag rust in dit verscheurd land? Juist niet, aldus Harry van Bommel.

De woordvoerders van Burgercomité EU benadrukten het ondemocratische karakter van Europa.

Vanuit de zaal kwamen veel vragen. Er was duidelijk betrokkenheid bij het onderwerp dat toch geen simpele hapklare brok is. Daarom goed dat zo’n debat wordt gehouden, aldus een van de bezoekers, het levert stof tot nadenken op.

Zaal 2 in de Cacaofabriek was duidelijk niet berekend op de hoge opkomst. Flink wat bezoekers moesten het doen met een staanplaats. De airconditioning maakte overuren.

Foto: SP

U bent hier