h

Stadsleerbedrijf biedt kansen

16 februari 2017

Stadsleerbedrijf biedt kansen

Helmond heeft een hoge werkloosheid en naar verhouding hebben veel Helmonders een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAO, WIA, Wajong). Veel mensen en hun gezinnen staan er alleen voor in moeilijke omstandigheden. Meedoen in de maatschappij komt er vaak niet van. Toch is dat wat SP-wethouder Nathalie van der Zanden wil bereiken met het Stadsleerbedrijf.

"Natuurlijk moeten we als gemeente ons best doen om te zorgen voor meer banen", zegt de wethouder, "we ondersteunen dan ook allerlei werkgelegenheidsprojecten. Bijvoorbeeld de ontwikkelingen rond de automotive campus. Maar als gemeente hebben we de economie niet aan een touwtje. Ook al trekt nu de economie aan, het aantal mensen in onze stad zonder werk of met een uitkering blijft hoog."

Het is toch niet zo dat iedereen die thuis zit meteen ook in een isolement belandt? De wethouder: "Nee, dat is zeker zo. Veel mensen hebben gewoon hun sociale contacten, hebben hun hobby of doen al aan vrijwilligerswerk. Dat is natuurlijk prima. Maar wij krijgen ook reacties van deelnemers dat ze blij zijn dat ze nu hun bezigheid hebben en onder de mensen komen."

Aan wat voor bezigheden moeten we dan denken? "Rondom het Stadsleerbedrijf zit een heel netwerk van organisaties. De Cacao-fabriek, basisschool Westwijzer, de Kinderboerderij, de kringloopwinkel, het Leger des Heils, Savant, stadshobbycentrum het Baken, enzovoorts. Bij al die organisaties zijn plekken te vinden waar de mensen nuttig bezig kunnen zijn."

De wethouder tot slot: "Bij het Stadsleerbedrijf gaat het om nieuw beleid dat pas deze periode uit de grond is gestampt. Een hele klus, maar het begin is er. Vorig jaar hebben we bijna honderd mensen een plek kunnen bieden. Dat moeten er dit jaar 250 worden en in 2018 zo'n 450."

"Het draait allemaal om meedoen in de maatschappij en het is vrijwillig. De deelnemers hebben alle vrijheid om iets te doen dat bij ze past. Inzet is om de mensen via maatwerk te helpen om verder te komen."

Uit: SPeerpunten februari 2017

Simone is de honderdste deelnemer van het Stadsleerbedrijf. Leerplek bij Alphonsus in Mierlo-Hout doet Simone goed (link Eindhovens Dagblad).

U bent hier