h

De echte held ontvangt een zilveren tomaat

10 januari 2018

De echte held ontvangt een zilveren tomaat

Foto: SP
Met trots is Hans van Heijningen, landelijk partijsecretaris van de SP, op 8 januari 2018 naar de ledenvergadering van de SP afdeling Helmond gekomen. Een aantal weken geleden heeft Erik Bakker het afdelingsvoorzitterschap overgenomen van Hans Verbakel. De SP Helmond heeft van Heijningen gevraagd om Hans Verbakel in het zonnetje te zetten.

De schrijver en mensenrechtenverdediger Bertolt Brecht geeft aan dat er mensen zijn die zich druk maken over aantasting van mensenrechten, daarvoor strijden en andere mensen weten te mobiliseren. En dat je deze mensen kunt onderverdelen in drie categorieën: mensen die dit af en toe doen, mensen die dit een aantal jaren volhouden en mensen die er nagenoeg hun hele leven aan wijden. Vooral de mensen uit de laatste categorie zijn volgens van Heijningen de echte helden: 'Binnen de SP kennen we ook een paar van dit soort mensen. Mensen die al decennia lang hard voor de partij werken, voorop durven lopen en hun leven in dienst stellen van de goede zaak. Deze mensen verdienen alle respect en waardering.'

Helaas gaat de administratie van de SP niet verder terug dan begin jaren '90. Het is dus niet meer te achterhalen hoe lang Hans Verbakel al actief is voor de afdeling Helmond. Zeker is dat Hans al tientallen jaren afdelingsvoorzitter is geweest. Daarnaast heeft hij zich vele jaren ingezet als raadslid, meerdere acties gevoerd en ontelbaar veel websiteberichten geschreven. Van Heijningen heeft aan een aantal Helmondse SP-ers gevraagd hoe ze Hans Verbakel omschrijven: een rots in de branding, betrouwbaar, solide, op de achtergrond, verbinder van mensen en een enorme dossierkennis. Van Heijningen: 'En iemand die zonder poeha altijd het werk leverde.' Als dank voor deze vele verdiensten ontvangt Verbakel daarom namens de partij een zilveren tomaat. 

Verbakel is blij verrast; hij heeft er letterlijk even geen woorden voor. Dan kan hij alleen maar een al uitgesproken advies herhalen voor de nieuwe afdelingsvoorzitter: ‘Zorg ervoor dat je mensen verbindt. Het is een leuke club mensen, maar iedereen is verschillend, heeft een andere achtergrond en eigen beleving. Dus Erik, houdt de club bij elkaar en veel succes!' Om af te sluiten met nogmaals een dankwoord aan alle aanwezigen.

U bent hier