h

Dag voor Eerlijk Loon!

31 augustus 2018

Dag voor Eerlijk Loon!

Foto: SP

Afgelopen woensdag vertrok ik vanuit Helmond naar Amsterdam om de “Dag voor Eerlijk Loon” bij te wonen. Een manifest op initiatief van de SP tegen het plan om arbeidsgehandicapten onder het minimumloon te laten werken. De SP deed hier samen met onder andere Wij Staan Op, FNV, CNV, Cedris, PvdA en Groen Links de aftrap van een breed verzet. Een informatieve maar ook inspirerende middag waar meerdere sprekers, zoals onder andere Noortje van Lith, Lodewijk Asscher, Kitty Jong, Amber Bindels en werkgever David Jansen duidelijk maakten wat er zo fout is aan het voorstel van staatssecretaris van Ark.

Voor mij was het een heel energie gevende dag. Ik voelde de gezamenlijke eendracht om hier tegenin te gaan. De strijd te willen voeren om dit absurde en mensonwaardig plan van tafel te vegen. Een directe aanval op de eigen waarde van arbeidsgehandicapten.                                                           

Zijn zij het niet waard?
Verdienen zij geen eerlijk loon?
Waarom geen pensioen voor hen?
Zijn zij tweederangs burgers?

Juist nu de economie groeiende is worden zij steeds verder de afgrond ingeduwd. Hoe kun je 500 miljoen bezuinigen op arbeidsgehandicapten terwijl je aan de andere kant de aandeelhouders van multinationals beloond met het afschaffen van de dividendbelasting!      

Mijn gedachten waren steeds bij mijn arbeidsgehandicapte collega’s. Kunnen zij dadelijk nog wel het minimumloon verdienen? Hoe oneerlijk is het als we hetzelfde werk doen maar zij geen minimumloon meer krijgen en ik wel?

Ik voelde me daardoor steeds strijdbaarder worden en besefte hoe onrechtvaardig het is. Waarom mag een “gezond” mens met werkende partner wel het minimumloon ontvangen maar een arbeidsgehandicapte niet? Dat is toch discriminatie! Dit kan en mag niet gebeuren!

Loondispensatie is de opstap naar een verdere afbraak van onze sociale zekerheid. Als we het accepteren en het normaal gaan vinden dat arbeidsgehandicapten onder het minimumloon gaan werken dan zal het voor een andere groep ook bespreekbaar gaan worden. De zogenaamde glijdende schaal! Wanneer mensen eenmaal onder het minimumloon betaald mogen worden volgen er vanzelf meer en bent u of ik misschien de volgende.

Deze middag heeft mij laten zien dat er al een breed verzet op gang is gekomen, een verzet dat zich verspreidt en groeit. Een verzet dat door zal gaan tot Tamara van Ark haar plan in de prullenbak gegooid heeft. Een verzet dat gaat winnen en waaraan ik graag mijn steentje bij wil dragen!

Dirk van Dam

Kom ook in actie voor Eerlijk Loon en teken de landelijke petitie van “Wij Staan Op”

U bent hier