h

Debat nieuw stadhuis: oppositie neemt uitgestoken hand niet aan

14 maart 2019

Debat nieuw stadhuis: oppositie neemt uitgestoken hand niet aan

Dinsdagavond  besprak de gemeenteraad het voorstel om te komen tot een nieuw stadhuis. Na een urenlang debat werd het voorstel aangenomen maar zonder de steun van de zeven oppositiepartijen.

De gemeentediensten zijn verspreid over vier gebouwen die bovendien niet goed functioneren. Dat is niet handig plus het stadskantoor is zwaar verouderd; er zit een peperdure onderhoudsslag aan te komen. Oplossing: een nieuw stadhuis op de plek van het huidige stadskantoor.

Dit gaat te snel, wij voelen ons gepasseerd, luidde al snel de kritiek vanuit de oppositie. Om daar aan tegemoet te komen werd het voorstel aangepast. Bij de verdere uitwerking zal de gemeenteraad nog uitgebreid aan bod komen.

Gisterenavond bleek dat onvoldoende, de oppositie nam de uitgestoken hand niet aan en hield vast aan de vooral procedurele kritiek. Het meest ver ging CDA-raadslid Vervoort: “De burger moet bloeden, het is een waardeloos proces.”

Die opmerking schoot verantwoordelijk wethouder Harrie van Dijk (Lokaal sterk) danig in het verkeerde keelgat want het bijzondere is nu juist dat het project ‘Huis van de Stad' zichzelf moet betalen, niet door het geld bij andere zaken weg te halen.

Ook voor de SP is dat belangrijk om met het voorstel in te kunnen stemmen. SP-raadslid Ad Spruijt: "Boscotondo, ‘t Cour en het gebouw aan de Zandstraat worden afgestoten en door de sloop van het stadskantoor is een peperdure onderhoudsslag niet nodig. Dat levert een hoop plussen op waarmee het project kan worden betaald."

Bij de stemming aan het eind van de vergadering haalde het tegenvoorstel van de oppositie het niet en werd het gemeentelijke voorstel met een meerderheid aangenomen. De coalitie telt 22 raadszetels, de oppositie 15 raadszetels.

Lees ook Een nieuw stadhuis: de kijk van de SP

U bent hier