h

Speelplek voor kinderen met een beperking

28 oktober 2019

Speelplek voor kinderen met een beperking

Foto: SP

Opening eerste toegankelijke speelplek voor kinderen (en ouders) met een beperking!

 

Op woensdag 23 oktober was het zo ver, de eerste toegankelijke speelplek werd geopend door wethouder Harrie van Dijk. Onder toeziend oog van enkele medewerkers van de gemeente Helmond, medewerkers van de LEV groep, wijkraadleden en buurtbewoners als ook andere geïnteresseerden.

 

Ikzelf (Dirk van Dam) was uiteraard aanwezig, zeker omdat dit me persoonlijk raakt. Zoals ook op deze website te lezen is, kon ik vroeger niet mee spelen met andere kinderen. Ik heb daardoor veel contact gemist met de kinderen in de buurt waar ik woonde.

 

Dit is een speelplek waar vanuit de geest van de motie van SP Helmond “speelpleinen voor kinderen met een beperking” is gewerkt.
De buurt is betrokken bij de totstandkoming van dit speelplein op de hoek van de Bisschop Herincxstraat en de Honoriusstraat.

Nu zag ik een prachtige schommel staan die toegankelijk is! Een plein waar geen zand (waar ik met mijn rolstoel niet door kon vroeger) maar een verharde vloer in lag. Hierdoor kunnen mindervalide kinderen, maar ook ouders, nu over het gehele terrein bewegen tussen de andere spelende kinderen.
Wat een mooie eerste stap die de gemeente Helmond gezet heeft!

Het zaadje is gepland, en vanuit hier kunnen we verder werken aan een toegankelijk spelend Helmond, waarin het geen uitzondering meer is, maar de norm.

Natuurlijk kunnen niet alle speeltoestellen toegankelijk zijn, maar doordat er een mix ontstaat van verschillende speeltoestellen, die met uitdaging voor valide kinderen, en toestellen voor mindervalide kinderen, integreren beide en zullen ze leren van elkaar.

Integratie van kinderen en het leren omgaan met elkaar begint vaak op speelpleinen in de buurt, op school en de grotere speelplaatsen.

Ik ben dan ook trots op het eerste stapje, en hoop dat er nog vele zullen volgen. Dit geeft vertrouwen in de toekomst, en hoe mooi zou het zijn dat het naastgelegen grotere speeltuin (als ook andere grotere speelpleinen) uiteindelijk ook een mix krijgt tussen deze speeltoestellen, gemixt door elkaar, toegankelijke paden ertussendoor, misschien een verhoogde zand tafel waar kinderen met een rolstoel onder kunnen? Wie weet.

Nogmaals ben ik zeer tevreden met deze eerste stap en kijk ik met vertrouwen uit naar de toekomst met spelende kinderen, zonder dat er kinderen worden uitgesloten, zodat zij, net als ik vroeger, niet van de zijlijn moeten toekijken, maar mee kunnen spelen gewoon zoals alle anderen!

 

Dirk van Dam

Commissielid SP Helmond

Reactie toevoegen

U bent hier