h

Gemeenteraadsfractie tijdens crisis

7 april 2020

Gemeenteraadsfractie tijdens crisis

Foto: Irma Koopman

Uiteraard zijn er momenteel geen fractiebijeenkomsten en gaan de raadsvergaderingen ook niet door. 

Wat wel gebeurd is dat de fractievoorzitters met regelmaat fysiek en digitaal vergaderen . Enkelen zijn aanwezig, anderen via computerverbinding.
Ze hebben uitleg gehad over de maatregelen ivm het Cofidis 19 virus. Onze focus lag op zorg(verleners), daklozen en ondernemers.

Daklozenopvang is inmiddels geregeld en men maakt van deze periode gebruik om deze mensen ook na de crisis verder te helpen. Onze wethouder, Erik de Vries, heeft daar snel en goed gehandeld. 
https://www.ed.nl/helmond/daklozen-uit-helmond-corona-we-hadden-onze-eigen-zorgen~a3319653/

Als fractie hebben we er ook voor gepleit dat de contracten met zorgverleners niet werden ontbonden ondanks dat ze geen of minder zorg mogen of kunnen verlenen.

Vorige week had de gemeente Helmond het noodloket voor ondernemers al open.

We hebben in de vergadering met alle fractievoorzitters afgesproken dat het College de strategische agenda gaat inkorten. Alleen de noodzakelijke onderwerpen worden behandeld en door de raad gewogen. Covid 19 heeft voorrang maar er moet ook nog bestuurd worden.

Mocht deze crisis nog langer duren dan zal de raad toch fysiek moeten gaan stemmen om beslissingen te nemen. In Helmond moeten 19 raadsleden aanwezig zijn om te kunnen stemmen. Er is wel een noodwet aangenomen om digitaal te kunnen stemmen, maar hoe dat precies gaat weten we nog niet.

Dus al met al een rare en spannende tijd.

Hans van Gemert,
fractievoorzitter

Reactie toevoegen

U bent hier