h

Faunapassage over nieuwe Zuid-Willemsvaart

28 april 2021

Faunapassage over nieuwe Zuid-Willemsvaart

Foto: SP

De Helmondse SP heeft het college voorgesteld een faunapassage aan te leggen. Niet een normale over of onder een weg door, gangbaar in Nederland, maar een op een bestaand viaduct over de nieuwe Zuid-Willemsvaart.

Het kanaal waar het om gaat vormt sinds de aanleg in 1993 een barrière voor allerlei dieren die niet vliegen en waar het kanaal te breed voor is om anders te passeren. De soortenuitwisseling is voor sommige dieren sindsdien niet meer mogelijk.

Het centrale deel van Helmond wordt ook aan de andere kant ingesloten door de smallere oude Zuid-Willemsvaart. Het middelste deel van Helmond vormt dus eigenlijk een soort eiland verbonden door bruggen en viaducten. De bruggen vormen een kleiner obstakel.

Een van de viaducten over de nieuwe Zuid-Willemsvaart, in de Rochadeweg, heeft aan een kant een vier meter ongebruikte strook die met minimale kosten waarschijnlijk voor dit doel geschikt kan worden gemaakt. Hiermee wordt het nieuwe natuurgebied 'De Groene Punt' verbonden met het industrieterrein en het verdere gebied richting Deurne. Mogelijk is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor dit viaduct. Ze heeft in ieder geval ervaring met dit soort faunapassages. Er ligt er een over de A67 op het viaduct Hogeweg tussen Mierlo en Lierop.

De SP denkt dat het goed is als deze verbinding voor de natuur tot stand komt.

Reactie toevoegen

U bent hier