h

Motie Groene daken aangenomen!

10 november 2021

Motie Groene daken aangenomen!

In april 2021 kaartte de SP bij de vaststelling bestemmingsplan Oranjekade de aanleg van Groene daken/gevelbeplanting voor de eerste keer aan in de commissie waar dit werd behandeld. Er werd toen nauwelijks op dit voorstel gereageerd. ook bij latere onderwerpen over nieuwbouw (o.a. aan de Dijksestraat) kwam er geen bijval. Waarop de SP besloot bij de begrotingsdebatten deze maand (november) een motie in te dienen om dit in de omgevingsplannen op te nemen. Groen links en PvdA dienden de motie mee in. Wat nog geen meerderheid voor het voorstel zou opleveren. Tijdens de discussie over de motie lukte het fractievoorzitter Lonneke Maraczi en raadslid Ger Klaus voldoende steun te vinden voor aanname van het voorstel. Helmond gaat de komende jaren 10.000 huizen bijbouwen. En met deze motie wordt bij het bouwen ervan de mogelijkheid geschapen het klimaat zoveel mogelijk te ontzien. Als het goed gebeurt komt er voor iedere m2 groene bodem die verdwijnt een m2 groen op het dak terug. Als er ook nog gevelbeplanting wordt aangebracht kunnen er uiteindelijk zelfs meer m2 bijkomen.

De voordelen op een rij:

- Ze dragen bij aan een duurzame en gezonde stad door regenwater op te vangen en vertraagd af te voeren.
- De beplanting filtert fijnstof uit de lucht en verbetert zo de luchtkwaliteit.
- Beplante daken isoleren de woningen eronder, waardoor ze een lager energieverbruik en CO2-uitstoot realiseren en je in die woningen minder last hebt van zomerhitte en winterkou.
- De daken zorgen ook voor geluidsreductie en verkoeling van binnentuinen
- Doordat er geen water op blijft staan, is er ook minder kans op muggen.
- Ze maken de stad groener, waardoor flora en fauna meer kansen krijgen.

P.s. De gemeente Helmond geeft subsidie voor de aanleg van groene daken bij bestaande gebouwen. Dit zijn daken die zijn voorzien van speciale beplanting, meestal in de vorm van geprepareerde zoden of kant-en-klare systemen die bestaan uit mossen, vetplanten (sedum), kruiden en grassen.
Zie de voorwaarden: https://www.helmond.nl/1/producten/groene-daken,-subsidie

https://nmtzuid.nl/project/groene-daken

 

Reactie toevoegen

U bent hier