h

Even voorstellen Ceciel Verlijsdonk

31 januari 2022

Even voorstellen Ceciel Verlijsdonk

Foto: SP

Ceciel Verlijsdonk-van de Kerkhof (56) is docente muziek en geschiedenis op het Jan van Brabant college locatie Delta weg. Daarnaast is zij als docente en dirigente verbonden aan het Helmonds Muziek Corps.
Ze woont in Brouwhuis en is opgegroeid in de Pronto.
Ze staat bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart op plek 7 van de SP Helmond.

 

Wat vind jij als Helmonder mooie en fijne dingen in Helmond?

Aan de ene kant is er de gemoedelijkheid en dat mensen elkaar groeten op straat. Mijn broer woont bijvoorbeeld in het westen van het land en vraagt altijd vol verbazing: “Ken jij al die mensen?”. Winkeliers bouwen bijvoorbeeld ook een band op met hun klanten en hierdoor voel ik mij in Helmond altijd gezien. Het is die vriendelijkheid en dat gezien worden wat ik fijn vind.

Aan de andere kant ben ik er trots op dat deze stad zich heeft getransformeerd van een ontzettend arme fabrieksstad, naar een stad die openstaat voor ontwikkelingen. Maar wel een stad waar een Helmonder  nog echt een Helmonder kan zijn.

Wat maakt in jouw ogen een Helmonder een Helmonder?

Grauwte smoel Ginne Skrik. Die leus die klopt ook wel, dat is niet voor niks. Hart op de tong hebben maar, met een heel klein hartje. Dat is voor mij heel duidelijk een Hellemonder. Daaronder zit heel veel sociaal-voelendheid. Hellemonders lijken van buiten hard, maar ze geven wel degelijk om elkaar en je kunt echt een beroep op elkaar doen.

Je ziet daarin weinig verschil tussen de import en de geboren Hellemonder. Zelf heb ik op andere plekken gewoond en daar was je de vreemde eend in de bijt. Zelfs op een plek waar ik 10 jaar heb gewoond was ik nooit echt een van hen. En dat is hier niet. Of je nou hier geboren bent of niet, je kan nog steeds een Hellemonder zijn. En dat vind ik wel het typisch en  mooie van deze stad.

Wat zijn dingen die in Helmond beter zouden kunnen volgens jou?

Er wordt heel slecht om gegaan met de armoede en verborgen armoede. Het frustreert mij heel erg dat er te veel bezuinigd is op jeugd. Op preventie van jeugdcriminaliteit, diverse jeugd problematieken, schoolmaatschappelijk werk. Terwijl dit kei en kei hard nodig is. De problemen die komen worden vaak wel opgepakt, maar aan de basis verandert niks. Sterker nog, veel wat goed was is wegbezuinigd. Daardoor zullen de problemen ook niet verdwijnen. Nu de SP weer in het bestuur zit is er verbetering.

Het frustreert mij ook dat het grote kapitaal te lang te veel kansen heeft gehad, ten koste van gewone mensen. En dat het establishment te lang de dienst heeft uitgemaakt. Gelukkig is dat aan het veranderen nu de SP zelf al 2 periodes wethouders heeft, die een verandering in gang aan het zetten zijn. Die verandering moeten we door kunnen zetten.

 

Als docente, mens, Hellemonder. Wat is een uniek aspect wat jij meeneemt de politiek in?

Het spiegelen van beslissingen die men wil gaan nemen naar hun eigen menselijke maatstaaf en of ze het voor hun eigen geweten waar kunnen maken. Een stukje menselijkheid in de beslissingsvoering. Dat het niet draait om geld maar om mensen.

Ook wil ik het culturele geweten zijn. Er is zoveel moois afgebroken in onze stad. Maar er zijn ook zulke mooie initiatieven die een kans verdienen. In deze stad bruist het van kunst en cultuur. Dat mag nooit verdwijnen door verkeerde bezuinigingen. Kunst en cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn en niet voor de “Happy few”. De beste manier om criminaliteit te voorkomen, is een sociaal vangnet van een vereniging. Het rijke verenigingsleven in onze stad moeten we koesteren en daarin blijven investeren. Ieder kind moet toegang kunnen hebben tot een vereniging!

Zijn er nog dingen die jij graag zou willen zeggen?

Ik ben van mening dat de SP een partij is waar iedereen aan zijn trekken kan komen. Dat de SP een partij is voor alle lagen van de bevolking en niet alleen voor mensen met een handicap, of mensen in een armoede. Problemen, ook met jeugd, komen in alle lagen van de bevolking voor en iedereen moet daarin dezelfde kansen krijgen. Dat er op dit moment kinderen zijn die niet getest kunnen worden op dyslexie, omdat hun ouders het geld er niet voor hebben. Dat is een vorm van ongelijkheid. Aan dat soort dingen wil de SP iets doen. In de basis moet iedereen de kans krijgen om te groeien Ik vind dat de SP dit als beste aanpakt. Daarom is het belangrijk dat wij met veel SP-ers in de raad komen.

Reactie toevoegen

U bent hier