h

Onze Dirk, van laaggeletterd naar de gemeenteraad!

26 februari 2022

Onze Dirk, van laaggeletterd naar de gemeenteraad!

Foto: SP

Burgercommissielid en kandidaat raadslid Dirk van Dam was aanwezig bij de aftrap Stadsplan Basisvaardigheden Helmond. Hij was namelijk gevraagd ambassadeur te worden.

Hij deelde daar zijn ervaringen met laaggeletterdheid zoals hij eerder al een persoonlijke oproep deed in de gemeenteraadscommissie (kijk hier) om mensen te stimuleren vooral hulp te zoeken!

Als SP zijn we trots op onze Dirk en we hebben hem dan ook een mooie plek op de lijst gegeven

Het Eindhovens Dagblad nam een interview af, zie hier

 

 

 

Meelachen om een grap die je niet snapt

Dirk van Dam zit in de Helmondse politiek en is actief binnen de vakbond. Daarvoor krijgt hij veel documenten onder ogen. Dat hij die kan lezen en begrijpen, is geen vanzelfsprekendheid.

HANS VAN DE VEN H.VDVEN@ED.NL

 DIRK VAN DAM VERTELT ZIJN VERHAAL BIJ DE AFTRAP VAN HET NIEUWE STADSPLAN BASISVAARDIGHEDEN. FOTO SEM WIJNHOVEN/DCI MEDIA SEM WIJNHOVEN/DCI MEDIA

Het is een indrukwekkend verhaal van de Helmondse SP'er dat hij vertelt in de raadscommissie bij het onderwerp laaggeletterdheid. Hij maakt het persoonlijk: ,,Hebt u wel eens meegemaakt dat u een grap op een feest niet begreep? Dat je maar meelachte, terwijl je bij jezelf dacht, ik snap er niets van?"

,,Kijkt u ook met angst naar elke brief die door de brievenbus valt, omdat je weer moet gaan lezen? En dat je kind, petekind of kleinkind wil worden voorgelezen en dat je daar zit met een boek vol woorden en zweet aan je handen?" Niet zomaar voorbeelden: Van Dam heeft er zelf mee geworsteld.

Ambassadeur

Zijn collega's in de commissie vallen er even stil van, duidelijk onder de indruk van zijn verhaal. Dat een happy end heeft: hij haalde zijn achterstand in. Op eigen kracht. Wethouder Cathalijne Dortmans vraagt Van Dam meteen om taalambassadeur te worden en zo staat hij dan als spreker bij de aftrap van het 'Stadsplan Basisvaardigheden'.

,,Je kunt nog met zo'n perfect plan komen, als je de doelgroep niet bereikt, dan helpt het niet", weet Van Dam. Daarom ook zijn inzet. Hij gunt anderen hetzelfde perspectief, dezelfde groei aan zelfvertrouwen. Hiervoor zet hij zich bij zijn werkgever Senzer ook al in: ,,Ik ben daar leerambassadeur en kom zo in contact met collega's die laaggeletterd zijn."

Van Dam heeft spierdystrofie. Hij wijt zijn taalachterstand aan deze aandoening. ,,Ik zat vanaf mijn vierde op de Mytylschool in Eindhoven, in Blixembosch. Daar was ik vooral bezig om lichamelijk sterker te worden, kreeg veel therapie. Ik wilde namelijk uit mijn rolstoel, wilde leren lopen. School en mezelf geestelijk ontwikkelen waren minder belangrijk", aldus de geboren Deurnenaar.

Hij krijgt daarna een leerlingwerkplaats bij de Atlant Groep (voorloper van Senzer). ,,Ik heb wel wat deelcertificaten op niveau mavo-d gehaald, maar niet op het gebied van taal." 

Zijn gebrekkige kennis van het Nederlands wringt dan nog. ,,Ik kreeg brieven en salarisstroken die ik niet kon  begrijpen. Op mijn werk merkte ik dat dingen minder goed gingen. Je verzint allerlei trucjes om maar niet te hoeven schrijven." Wat gaf de doorslag om echt werk te maken van zijn gebrek aan taalkennis? ,,Dat was toen mijn petekind vroeg of ik wilde voorlezen."

Lezen, lezen, lezen

Ook Dirk heeft schaamte gekend. ,,Ik wilde niet als volwassene met kinderboeken over straat. Daarom leende ik die niet in de bibliotheek, maar haalde ze van internet. Ik ben gaan lezen, lezen, lezen." Zo krikt Van Dam zijn taalniveau op. Hij volgt zelfs opleidingen bij de FNV en gaat de politiek in. ,,Ik had soms nog wel moeite met de stukken. Dat heb ik vooraf aangegeven. In de begroting stonden zoveel afkortingen, dat ik heb gevraagd of er geen bijsluiter bij kon met verklaringen."

Dirk van Dam is opgebloeid: ,,Ik zit nu beter in mijn vel en kijk met vertrouwen naar de toekomst. Dat wens ik ook de 12.700 inwoners van Helmond toe die moeite hebben met taal."

Hij sluit in de commissie zijn bijdrage op passende wijze af: ,,Uiteindelijk zal jíj die mooie grap vertellen op een feest, pak je de brief aan zonder je zorgen te maken of je 'm wel begrijpt. Pak je zelf het voorleesboek van de plank om je kind, petekind of kleinkind voor te lezen."

Reactie toevoegen

U bent hier