h

Helmondse Helden

22 januari 2023

Helmondse Helden

Helmondse Helden

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Helmond namen Juriën Römer, Gialoc Hoang, Bilal Benhaddou, Ayoub Yagkoubi en filmmaker Robert van den Broek glimmend van trots de Helmondse  Heldenprijs in ontvangst. Een prijs voor het maken van de korte film “HideOut 11” die de aftrap moet zijn voor een heuse speelfilm.

Dit filmproject laat je ervaren wat het betekent om op te groeien in een omgeving waar kansen niet zomaar voor het oprapen liggen en je vaak al 3-0 achterstaat. Een leven waarbij de verleiding om 1500 euro per dag te verdienen in plaats van 1500 euro per maand, constant op de loer ligt. Het geeft ons niet alleen inzicht in de keuzes die jongeren maken maar laat ook het wáárom van de keuzes zien. Wat maakt dat de één op het goede pad blijft en de ander het slechte pad gaat bewandelen? In plaats van vooroordelen bezigen geeft deze film ons een kans om kennis te maken met deze jongeren van vlees en bloed en hun dagelijkse worstelingen. Wat kunnen we hiervan leren?

Iedereen heeft de mond vol van overlast door jongeren, risicojongeren en jeugdcriminaliteit maar toch blijkt het voor velen moeilijk te zijn om de link naar dit filmproject te leggen. Het heeft me dan ook ontzettend geraakt dat deze jongeren geconfronteerd worden met een aantal reacties.

Zoals op de voorpagina van weekkrant De Loop: ‘Volgend jaar toch maar weer een Helmonder of vereniging van het jaar, om eenheid in onze gemeenschap te behouden. Zodat we er met elkaar, voor elkaar kunnen zijn.’ Of van Henk van Dijk op de website Dit is Helmond: ‘Je verwacht dat deze titel is bedoeld voor een persoon of personen, die door hun inzet voor onze maatschappij, zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt.’ En tot slot van Patty Spoek van FvD op Weblog van Helmond: ‘Het waren alleen op dat moment niet de Helden met een breed draagvlak voor juist dit doel in Helmond’.

 

Het zijn reacties die getuigen van een bekrompenheid die blind maakt voor een bijzonder initiatief dat alles te maken heeft met een groot maatschappelijk probleem dat in Helmond leeft. Een bijdrage van onze eigen Helmondse jongeren betreffende één van de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Met dit filmproject nemen zij deel aan het maatschappelijk debat dat ook de leefbaarheid en veiligheid van Helmond raakt. Dat is waarom zij deze prijs dubbel en dwars verdienen en zich met recht Helmondse Helden mogen noemen.

 

Lonneke Maráczi

Fractievoorzitter SP Helmond

Reactie toevoegen

U bent hier