h

Opening van Theo Duijmelings zijn nieuwe ABC-Museum

26 augustus 2023

Opening van Theo Duijmelings zijn nieuwe ABC-Museum

Foto: SP

Afgelopen donderdag 24 augustus was ik, SP raadslid Dirk van Dam, bij de officiële opening van Theo Duijmelings zijn nieuwe ABC-Museum. Tijdens de feestelijke opening waren genodigden en medebewoners aanwezig om zijn museum officieel te openen.  

Jaqcues Baartmans overhandigde de oorkonde van Stichting ABC Noord-Brabant voor zijn verdiensten bij de oprichting en het werk voor de Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering.Theo had al eerder een ABC-Museum echter door noodzakelijke verhuizing moest hij hiervan afscheid nemen. Maar zoals Jacques Baartmans gisteren in zijn passionele betoog over Theo en de stichting al zei: ‘Het bloed kruipt waar het niet gaan kan’.
In zijn nieuwe woning/appartement heeft hij inmiddels een nieuw ABC-Museum opgericht.

Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering (voor de statuten, al snel werd de gewone naam Stichting-ABC genoemd) is in 1996 opgericht door 8 mensen. 6 pioniers en 2 begeleiding/bestuur. Hierin zaten oa Jaqcues Baartmans, Pieter de Graaf en Theo Duijmelings.
Stichting ABC werd bekend in Brabant. En ook in de rest van Nederland. TV, Radio en kranten hielpen daaraan mee. The was een van die mediasterren. Hierdoor werd laaggeletterdheid onder Nederlandstalige onder de aandacht gebracht. Vele Taalambassadeurs zijn inmiddels via de stichting-ABC actief om hun verhaal te delen met beleidsmedewerkers, gemeenteraden en haar College van Burgemeester en Wethouders, bedrijven, scholen maar ook zij die nu nog schaamte voelen.

Het belang van ambassadeurs en bewustwording dat geletterdheid niet voor iedereen even gemakkelijk is blijft noodzakelijk. Pioniers zoals Theo Duijmelings hebben de moed gehad om over de drempel van schaamte te stappen en zich op latere leeftijd door taalcursussen oa bij ROC-ter AA zich vaardiger te maken in de Nederlandse taal. En daarbij durven ze hun verhaal te vertellen! En wat een prachtige museum dat hij heeft! Ik keek mijn ogen uit naar de vele oorkondes foto’s en krantenartikelen van hem, over hem en over het belang van taalontwikkeling ook op latere leeftijd.

Ik heb Theo namens SP-Helmond gefeliciteerd. Mede door Theo ben ook ik Taalambassadeur voor deze mooie stichting geworden.  

Dirk van Dam
Raadslid SP Helmond

 

Reactie toevoegen

U bent hier