h

Begrotingsbehandeling Helmond

10 november 2024

Begrotingsbehandeling Helmond

Bij de begrotingsbesprekingen in Helmond bracht de SP het volgende in:

 

In de bijlage de ingebrachte motie

 

 

Voorzitter, tijdens deze begrotingsbehandeling wil de SP, zoals u van ons gewend bent, onze politieke visie met u delen. Een visie die wij door de jaren heen steeds meer vertaald hebben zien worden in beleid, maar die ook steeds meer algemeen goed begint te worden. Om een afscheid nemende burgemeester woorden zoals “werken volgens de bedoeling” en “naast onze inwoners gaan staan” te horen zeggen, doet ons dan ook erg goed en sterkt ons in onze jarenlange strijd.

 

Voorzitter, “werken volgens de bedoeling”, “doen wat nodig is”, “de menselijke maat”, “niet het systeem maar de mens centraal”, allemaal woorden die voortkomen uit onze visie en die wij al vanaf onze eerste bestuursperiode uitdragen. En zoals wij ook al jaren blijven herhalen is daar langdurig, structureel en toekomstbestendig beleid voor nodig. Oplossingen voor de lange termijn waarbij we de bron aanpakken in plaats van pleisters plakken. Met preventieve maatregelen, die zich niet meteen uit laten betalen, maar cruciaal zijn om de bron aan te kunnen pakken. Dat vraagt om standvastigheid, geduld en een hele lange adem. 

 

Voorzitter, dit is en blijft onze overtuiging. Maar tegelijkertijd zien we een landelijke overheid die deze lange adem niet heeft. Een overheid die al jarenlang niet standvastig is en geen oog heeft voor de lange termijn. Een overheid die in de loop der jaren steeds meer taken aan de gemeente overdraagt, met steeds minder middelen. Een overheid die alsmaar op afstand besluiten neemt die het lokale bestuur tot wanhoop drijven. Jarenlange onvrede heeft zijn hoogtepunt bereikt, wethouders in Nederland zijn klaar met het kabinet en overwegen zelfs acties. Ongekend, maar wat de SP betreft terecht en wordt het de hoogste tijd om in verzet te komen.

 

Voorzitter, de SP is van mening dat we, ondanks een onbetrouwbare landelijke overheid, vast moeten blijven houden aan onze eigen koers, gericht op de lange termijn. Zodat we lokaal in ieder geval wel een betrouwbare overheid zijn, deelt het college dat met ons? Dat brengt ons wel meteen tot de volgende vraag, hoe dan? Hoe kunnen we onze inwoners de zorg en ondersteuning blijven bieden terwijl er gekort moet worden? Een maatschappelijk vraagstuk waar zeer zorgvuldig en afgewogen een antwoord op moet worden gevonden. Het college is voornemens om alle betrokken maatschappelijke instanties en de gemeenteraad hierbij actief te betrekken. Heel goed want volgens ons is dit een opgave waar we met zijn allen verantwoordelijkheid voor moeten nemen. Maar om dit goed handen en voeten te kunnen geven willen wij graag een motie indienen waarin wij oproepen om hiervoor een raadswerkgroep op te richten.

 

Voorzitter, een grote zorg van de SP is de zondebokpolitiek. De politiek van wij tegen zij. Mensen worden alleen maar tegen elkaar opgezet met alle gevolgen van dien, terwijl de echte oorzaken van de problemen onder de radar blijven. Oorzaken die ten grondslag liggen aan neo-liberaal beleid waarbij marktwerking de hoofdrol speelt. Jan Marijnssen sprak al in 1993 over het tijdperk van “ieder voor zich en ieder zijn eigen afgod”, een tijdperk waarin de indruk wordt gewekt dat we ʺeen anderʺ en zeker ʺde anderʺ niet meer nodig hebben. Dit staat haaks op alles waar de SP voor staat. De inzet van onze strijd is een maatschappij zonder klassen en uitbuiting, een maatschappij waarin elk mens waardigheid en zelfrespect kan verwerven. Niet ten koste van de ander, maar samen met de ander.

 

Voorzitter, dit brengt ons tot het volgende. Het is ons opgevallen dat de Anti-discriminatie agenda uit het Ambitieakkoord in deze begroting een Inclusie agenda wordt genoemd. Dat verbaasd de SP en dekt volgens ons de lading niet. Het is een feit dat discriminatie aan de orde van de dag isen allerlei verschillende groepen daar mee te maken hebben. Discriminatie moet bespreekbaar worden en vraagt om bewustwording. Maar dan moeten we wel beginnen met het beestje bij de naam te noemen. De SP vraagt de wethouder dan ook om van een Anti-discriminatie agenda te spreken in plaats van een Inclusie agenda. Graag een reactie hierop.

 

Voorzitter, georganiseerde solidariteit maakt dat we de gevolgen van het lot, dat ons allen kan treffen, zoveel mogelijk samen opvangen. Solidariteit is een van de kernwaarden van onze beschaving, naast het recht op een menswaardig bestaan en het besef dat we allemaal gelijkwaardig zijn, maar niet gelijk. De SP is onder andere trots op de nieuwe D’n Herd”, de Time-out voorziening die we gaan realiseren, de winteropvang voor daklozen en Nei Skoen,maar ook op onze gastvrijheid voor vluchtelingen en nieuwkomers. Enkele voorbeelden die ons laten zien dat we om willen kijken naar elkaar, we mensen in hun waarde laten,iedereen er toe doet en er mag zijn in Helmond. Dat dit al lang niet meer vanzelfsprekend is en steeds meer onder druk staat,beseffen wij heel goed. Maar laten we ervoor waken dat het licht van de beschaving niet dooft. Laten we als gemeente het gesprek met onze inwoners blijven voeren, verbinding blijven maken, luisteren naar elkaar en vooral samenwerken. Voor de SP betekent participeren dan ook veel meer dan alleen een mening te vragen of te geven. Participeren betekent vooral meedenken, inzet, betrokkenheid, samenwerking en een gezamenlijk gevoelde verantwoordelijkheid.

 

Voorzitter, zoals eerder gezegd hebben we te maken met een overheid die de gemeente met steeds meer taken opzadelt maar de daarvoor benodigde middelen niet levert. Gemeenten moeten daarbij, in tegenstelling tot de landelijke overheid, een sluitende begroting hebben. Niet gek dus dat Helmond net als alle andere gemeenten haar inkomsten zal moeten bijstellen. De SP is dan ook niet verrast dat gemeenten genoodzaakt zijn hun lokale belastingen te verhogen. Voor Helmond betekent dit dat de woonlastendruk voor een gemiddeld huishouden in 2025 met 2,83% omhoog gaat en voor mensen met een duurder huis met ruim 5%. Geheel in lijn met het gedachtengoed van de SP; de sterkste schouders, dragen de zwaarste lasten.

 

Voorzitter, volgens de SP heeft ieder mens recht op eenbetaalbaar huis. De wooncrisis is geen natuurverschijnsel maar het gevolg van politieke keuzes. In Helmond zijn we op de goede weg maar er is nog veel werk aan de winkel. Hoewel er de afgelopen jaren veel woningen gerealiseerd zijn stuiten we nu door allerlei redenen op vertragingen. Wij zijn blij dat het college maatregelen treft door een flinke impuls aan de woningbouw te geven. Daarbij oog hebbend voor de problemen die de krapte op het stroomnet kan veroorzaken. Een “Aanjaagteam netcongestie” is voor ons dan ook geen overbodige luxe, maar een goede maatregel om problemen in de toekomst te kunnen voorkomen. 

 

Voorzitter, al in 2008 presenteerde de SP een publicatie getiteld “Buurt, schaal van de toekomst” een boekje vol initiatieven die het belang van de buurt onderstrepen. Voor de SP is de buurt nog steeds de spil van onze samenleving en daarom introduceerde wij in 2014 voor het eerst de term “wijkgericht werken”. Dit heeft geleid tot het weer oog hebben voor de verschillende wijken met ieder hun eigen problemen en behoeften. De buurt is de schaal waarop de invloed van mensen het grootst is. De schaal waar voorzieningen dichtbij en toegankelijk moeten zijn. Zeggenschap helpt om de voorzieningen in de buurt beter te maken en de betrokkenheid van de bewoners te vergroten. Samen bezig zijn met de buurt kan ook de gemeenschapszin versterken en zorgen dat mensen bereid zijn elkaar vaker te helpen. De wijkontwikkelingsplannen spelen hierbij een groterol en de uitvoering daarvan is cruciaal om de buurt leefbaar, groen en veilig te maken en te houden. Ook een aanpak die om een lange adem vraagt maar die er uiteindelijk voor zorgt dat de buurt weer van onze inwoners wordt.

 

Voorzitter, zoals gezegd hangen er donkere wolken boven de gemeenten van Nederland. Deze begroting is voor 2025 sluitend maar laat ook zien dat er geen ruimte is voor nieuwbeleid en investeringen de komende jaren. Dat vraagt de SP dan ook niet maar wat we wel vragen is om het ingezette beleid zo goed mogelijk te behouden. Laten we doorgaan met het verschil te blijven maken in Helmond. De tweedeling tegen gaan, armoede bestrijden, bestaanszekerheid bieden, gelijke kansen creëren, gezondheid bevorderen, vergroenen, verduurzamen, enzovoort. De SP blijft in ieder geval staan voor standvastigheid, geduld en de lange adem om te doen wat nodig is en om die andere overheid te worden waar onzeinwoners op kunnen vertrouwen. Zeker nu wij ons gesterkt voelen door de mooie woorden van ons Elly.

 

Reactie toevoegen

U bent hier