Stadion Helmond Sport: finale op 25 juni
Stadion Helmond Sport: finale op 25 juni
Raadsvergadering 9 april, SP en PvdA houden een interpellatiedebat. Doel: duidelijkheid krijgen over het stadion van Helmond Sport. Maar een raadsmeerderheid wilde daar niet aan en vindt dat het college nog enkele maanden de gesprekken moet voortzetten. De finale is nu vastgelegd op 25 juni.
Een motie van die strekking is aangenomen met alleen de tegenstem van SP, PvdA en GroenLinks.
Motie (pdf-bestand)
Helmond Sport wil in het stadion op Berkendonk een grote supermarkt huisvesten. Deze extra concurrent zou wel eens funest kunnen zijn voor de wijkwinkelcentra op Brouwhuis en Rijpelberg en mogelijk zelfs andere wijken. Daarom diende de SP een motie in om dat tenminste eerst goed te onderzoeken. Wethouder Stienen nam de strekking van de motie over.
Motie (pdf-bestand)
Hieronder de bijdrage aan het debat van SP-fractievoorzitter Erik de Vries.
Voorzitter, al meer tien jaar is de gemeente in overleg met Helmond Sport over een nieuw stadion, dan wel aanpassingen aan het huidige stadion. Er zijn op verschillende momenten besluiten genomen, maar toch zijn we nog geen stap verder. In september 2005 geeft het college aan dat haar voorkeur ligt bij ontwikkeling van een nieuw stadion op Suytkade. Helmond Sport vindt dit niet de beste oplossing en draagt als alternatief Berkendonk aan. In 2007 wordt de discussie verbreed: er moeten meerdere locaties op haalbaarheid onderzocht worden. In april van dat jaar besluit de raad dat de oplossing moet worden gezocht op de Braak, door aanpassingen aan het huidige stadion. Dit plan strandt vervolgens begin 2008 weer: de raad wil toch medewerking verlenen aan een nieuw stadion. In september 2008 geeft Helmond Sport aan dat Ruwe Putten een haalbare locatie zou zijn, waarna in oktober het plan voor de sportboulevard op de Braak definitief van tafel gaat. Vanaf dat moment komt Berkendonk blijvend in zicht. In mei 2009 geeft de raad groen licht om Berkendonk als optie verder te onderzoeken, maar alleen als het financieel haalbaar is en aan alle randvoorwaarden wordt voldaan.
En vanaf dat moment gebeurt er achter de schermen van alles, komt er af en toe informatie naar buiten via de krant, maar blijft het verder stil. Ondertussen voetbalt Helmond Sport gewoon door. En met succes: de kansen op een plek in de eredivisie zijn nog nooit zo gunstig geweest. Dat is een prestatie van formaat en verdient complimenten. Maar dat betekent ook dat knopen doorgehakt moeten worden. De SP vindt dat Helmond Sport duidelijkheid moet krijgen, zodat zij weer vooruit kunnen.
Na allerlei berichten in de krant over wel of niet afschieten van het plan, en wethouders die aan het kwartetten zijn met dossiers, was voor de SP de maat vol. Te lang heeft het college zelfstandig gehandeld, zonder de raad op de hoogte te houden en te betrekken bij de plannen. Te vaak heeft de SP, samen met andere partijen, aan de bel getrokken om vervolgens geen antwoorden te krijgen. Ik vind dat het college vandaag open kaart moet spelen over het hele dossier, zodat wij als raad weten waar we aan toe zijn. En daarmee ook Helmond Sport, de supporters en de inwoners van de wijken rondom Berkendonk.
De raadsinformatiebrief van vorige week geeft enig inzicht in de plannen, maar roept tegelijk veel vragen op. Vooral het verhaal met betrekking tot de financiën. De SP vind het jammer dat dit zo geschreven is dat je een doctorale graad in de economie moet hebben om dit te begrijpen. Kan de wethouder mij uitleggen hoe die grondprijs tot stand is gekomen? Hoe kom je namelijk na onderhandelen van een grondprijs van 3,5 miljoen op afgerond 10 miljoen euro? Ik dacht altijd dat we vaste grondprijzen hadden in Helmond, en wist niet dat je daar met 6,5 miljoen euro in kon schuiven. Ik hoor graag hoe dit boekhoudkundige trucje in elkaar steekt, wellicht interessant voor wanneer ik mijn huis wil verkopen!
In oktober 2012 zijn de plannen van Helmond Sport aan het college gepresenteerd. Sinds die tijd wordt er zwaar onderhandeld. De raad heeft echter, los van de summiere beschrijving in de raadsinformatiebrief, geen enkel beeld van deze plannen. Toch schrok mijn partij van de invulling zoals het college deze schetst: 16.000 m2 winkeloppervlak, waarvan een groot deel naar een supermarkt zou gaan. Als ik goed geïnformeerd ben, zou het om 6.000 m2 gaan. Dat is precies even groot als de AH XL in het centrum. De SP vindt het in dat licht onbegrijpelijk dat het college spreekt van 'zorg voor de betekenis daarvan voor de wijkcentra'. De betekenis lijkt me glashelder: dit heeft gevolgen voor het aantal klanten van de supermarkten in zowel Rijpelberg als Brouwhuis, en wellicht nog meer wijken. Met zoân grote supermarkt erbij zou dit voor enkelen kunnen betekenen dat ze de deur moeten sluiten. Waardoor minder mensen naar het winkelcentrum gaan, en ook de kleinere winkels het moeilijk krijgen. Kortom: dit zou de doodsteek voor de wijkwinkelcentra kunnen betekenen. Terwijl net Brouwhorst voor een aardige cent is opgeknapt, en wethouder van Mierlo regelmatig aangeeft hoe belangrijk deze centra zijn voor de wijken en de ondernemers. De SP vindt het daarom onbegrijpelijk dat het college dit heeft geaccepteerd.
Net zo onbegrijpelijk als het feit dat 16.000 m2 commerciële ruimte een forse concurrent van het centrumplan wordt. Daar staat 22.500 m2 op de rol. We weten allemaal hoe moeilijk wethouder Tielemans het heeft om hier invulling voor te vinden. Hoe ziet het college het dan voor zich dat die 16.000 m2 ooit vol komen? Want ik neem aan dat dit wel nodig is om het plan financieel haalbaar te maken. En was het niet zo dat er geen sprake mocht zijn van concurrentie met het centrum? Niet dat de SP enthousiast is over die centrumplannen, maar was dat niet een van de afspraken die de raad uiteindelijk wel met het college heeft gemaakt?
Daar wringt de volgende schoen. Als we kijken naar de kaders die in 2009 zijn meegegeven aan het college, en de plannen zoals die inmiddels voorliggen, dan zie ik toch afwijkingen op die afspraken. Natuurlijk kan het college samen met Helmond Sport zoeken naar oplossingen, maar zodra afgeweken wordt van de opdracht van de raad, vindt mijn partij dat het college terug moet komen naar diezelfde raad en daar de situatie moet schetsen: âdit ligt voor, beste raad, kunt u daar mee instemmen?â Waarom is dat nooit gebeurd? Waarom lapt het college afspraken met de raad aan haar laars? Waarom is nooit inhoudelijk ingegaan op vragen van mijn fractie, terwijl dit zich de laatste maanden toch al duidelijk aan het aftekenen was?
Wethouder Stienen heeft tot nu toe de kar getrokken in dit dossier. Ik vond het dan ook vreemd om in de krant te moeten lezen dat plots andere wethouders aan de onderhandelingstafel zijn gaan zitten. Natuurlijk spreekt het college met één mond, en maakt het in dat opzicht niet uit wie er zit, maar het roept wel vragen op. Waarom was er opeens sprake van wethouders die zich buiten de eigen portefeuille gingen bemoeien? Lagen er problemen in het college? Of aan de onderhandelingstafel? Wat heeft zich daar precies afgespeeld? Ik moet het nu doen met gissen en de wildste verhalen doen dan meteen de ronde. Ik wil liever van het college zelf horen hoe de zaken zich ontwikkeld hebben.
Dan is daar ook nog de onzekerheid over medewerking van de provincie. Niet vreemd lijkt me: onlangs werd duidelijk dat zij kritisch zouden kijken naar de uitbreiding van het winkelaanbod in Brabant. Daarnaast zijn er harde grenzen aan wat mogelijk is binnen de Ecologische Hoofdstructuur, waar Berkendonk onder valt. En wat wil dit college? Uitbreiding van het winkelaanbod, en wel midden in de Ecologische Hoofdstructuur! Terecht dus dat getwijfeld kan worden aan provinciale medewerking. Maar hierover zal toch ondertussen wel contact zijn geweest met de provincie? Zijn zij op de hoogte van deze plannen? Hoe kijken zij hier tegenaan? Want als al duidelijk is dat we niet op medewerking hoeven rekenen, dan lijkt doorgaan sowieso een heilloze weg. Graag ook hierop een reactie van de wethouder.
Na de schets van de financiën lijkt er sprake te zijn van een akkoord tussen gemeente en HS. Financieel is het rond, zo leest het. Er blijven wel bedenkingen, onder andere over de toekomstvisie van Helmond Sport. We zien inderdaad dat clubs wel degelijk failliet kunnen gaan. Veendam is het meest recente voorbeeld. Is een avontuur met een nieuw stadion dan eigenlijk niet te hoog gegrepen? Als wij het college goed interpreteren, dan vinden zij van wel. Zij eindigen de brief met de mededeling dat 'het voorstel als niet haalbaar is beoordeeld en dat dit mede is gedeeld aan het Consortium'. Maar wat betekent dat? Want vervolgens schijnt er toch weer gesproken te zijn met HS. Is er nu een akkoord of niet? En stopt het college nu met onderhandelingen over Berkendonk ja of nee? Dat lijkt het college wel te zeggen, gezien de risicoâs die ze zelf schetst. Maar ben dan duidelijk, ook naar Helmond Sport. Het zal even slikken zijn, maar dan kunnen zij wel verder.
Wat de SP betreft komt die duidelijkheid vandaag. Wij zijn nooit voorstander geweest van een stadion op Berkendonk. Niet omdat we dat Helmond Sport niet gunnen, maar omdat wij vinden dat dit niet past in dit gebied. Nu we al zo lang in dat traject zitten, en dit nog steeds tot niets heeft geleid, moeten we conclusies durven trekken. Wij voelen er niets voor Helmond Sport langer aan het lijntje te houden en ik hoop dat dit breed gedeeld wordt in deze raad.
2013-04-10