h

SP: STIJGENDE LIJN TE PAKKEN

De score van de SP is niet zo hoog als bij de vorige statenverkiezingen, toen de partij een klapper maakte met 25 kamerzetels, maar met 16,4 % van de stemmen heeft de SP in Helmond weer een stijgende lijn te pakken.

De SP is de derde partij van de stad, na VVD en PVV, maar is groter dan CDA en PvdA. "En dat is verdiend", vindt afdelingsvoorzitter Hans Verbakel. "Door onze inzet het hele jaar door en door onze campagne. Ik denk niet dat andere partijen zoveel medewerkers op de been hebben gekregen als wij. En daarvoor wil ik iedereen van harte bedanken."

De Brabantse SP-score bedraagt 13,8 % en dat betekent acht statenzetels. Van alle provincies is de SP het sterkste in Brabant.

Ook in de gemeenten rondom Helmond - Deurne, Asten en Someren - deed de SP het redelijk. In Laarbeek scoorde de partij zelfs beter dan in Helmond met 16,7 % van de stemmen.

Uitschieters in Helmond zijn de stembureaus De Lier in Helmond Oost (25 %), De Zevensprong op Rijpelberg (26 %) en de Zonnesteen op Brouwhuis (25 %).

OPKOMST SPEELT GROTE ROL

Opnieuw is stembureau De Terp in Helmond Noord topscoorder thuisblijven. Bijna 80 % bleef weg bij de statenverkiezingen. De opkomst bedroeg 23,89 %.

Het spiegelbeeld is te vinden in stembureau Sociëteit Gezelligheid (Prins Bernardlaan, tegenover het ziekenhuis). Daar is de opkomst met 90,97 % zo'n vier keer hoger. En waarom? Om VVD te stemmen.

Helmond telt 36 stembureaus. De bulk van haar stemmen - meer dan de helft, 56 % - behaalt de VVD in maar acht stembureaus. Deze stembureaus zijn te vinden in de zogeheten duurdere wijken. Dierdonk, Oranjebuurt, Stiphout en Brandevoort. Van de uitgebrachte stemmen bij Sociëteit Gezelligheid ging maar liefst 40 % naar de VVD.

Kiezers uit de hogere inkomensgroepen komen veel meer op én stemmen VVD. Dat tikt aan. Zo kan het gebeuren dat in arbeidersstad Helmond de VVD de grootste wordt.

alles over de statenverkiezingen

4 maart 2011

 

U bent hier