h

Kritiek op gemeenteplan om winkels naar het centrum te verhuizen

30 juli 1999

Kritiek op gemeenteplan om winkels naar het centrum te verhuizen

Het Helmondse gemeentebestuur wil winkels stimuleren om naar het centrum te verhuizen. Daarbij wordt vooral gedacht aan speciaalzaken. Om verhuizing te bevorderen wordt zelfs overwogen om financieel bij te springen. Hoewel pas is besloten tot een onderzoek, oogst het plan nu al de nodige kritiek.

Enkele winkeliers die in ogen van de gemeente voor zo'n verhuizing in aanmerking zouden komen, laten weten weinig voor verplaatsing te voelen. Maar ook vanuit de politiek komt kritiek. Zo vreest de SP nadelige gevolgen voor de buurtwinkelcentra als verhuizing daadwerkelijk doorgang krijgt. Reden waarom de partij schriftelijke vragen heeft gesteld.
Deelt u onze mening dat het bevorderen van verhuizing naar het centrum niet mag leiden tot leegstand in de buurtwinkelcentra, luidt één van die vragen. Naast leegstand zijn volgens SP-raadslid Hans Verbakel ook andere nadelige gevolgen denkbaar. 'De combinatie van winkels versterkt elkaar, als dan één ervan vertrekt kan dat leiden tot minder klanten voor de overige winkels.'
De SP-kritiek richt zich vooral op het gemeentelijk city-beleid. Verbakel: 'Wij vinden het belangrijk dat de mensen voorzieningen hebben dicht bij huis. Het beleid schiet door als die voorzieningen naar het centrum worden weggezogen om daar de uitbreidingsplannen van de gemeente te vullen. Dan is het beter om het met het centrum wat rustiger aan te doen.'
1999-07-30

 

U bent hier