h

Stinkske d'r in, stinkske d'r uit

8 augustus 2001

Stinkske d'r in, stinkske d'r uit

Raadsleden krijgen het ene na het andere centrumplan op zich afgevuurd. Stinkske d'r in, stinkske d'r uit: zo wordt in de Helmondse volksmond de plannenmakerij dan ook genoemd. In gewoon Nederlands: steentje d'r in, steentje d'r uit.

Eén van de nieuwste ideeën is om te bouwen op het Speelhuisplein. Het idee komt uit de koker van Bureau van Riek (BVR) dat voor twee miljoen gulden als adviseur is ingehuurd door de gemeente.

SP-raadslid Hans Verbakel heeft er zacht gezegd 'zeer gemengde gevoelens' bij. Immers het plein is amper drie jaar geleden aangelegd. Alle kosten bij elkaar opgeteld heeft het plein de Helmondse gemeenschap ruim vier miljoen gulden gekost.

Voor de komst van het plein bevond zich er een tuin met bomen. Maar die moest wijken omdat er plek nodig was voor de kermis. Bovendien zou de tuin het zicht op het Speelhuis hebben ontnomen. Met de aanleg van het plein komt het Speelhuis weer tot zijn recht als blikvanger, aldus de plannenmakers destijds.

In de raadsvergadering van juni 1997 toen het besluit viel om het plein aan te leggen, zei toenmalig verantwoordelijk wethouder van der Zanden: 'Wij zijn bezig met de vernieuwing van het centrum. Dit plein is een belangrijk onderdeel van die puzzel.'

Wordt nu het besluit uit 1997 om het plein aan te leggen aangemerkt als een fout of vergissing?

'Nee, dat wordt het niet', zegt Verbakel, 'dit is voortschrijdend inzicht wordt dan gezegd.'

Het idee om op het Speelhuisplein te bouwen is nog niet definitief. Daarnaast is het onderdeel van een ingewikkelde kluwen voorstellen die adviesbureau BVR nog meer in petto heeft. Verbakel: 'Plannenmakers en adviseurs hebben altijd een redelijk klinkend verhaal. De geschiedenis van het Speelhuisplein toont dat je als raadslid daarvoor erg op je hoede moet zijn.'
2001-08-08

U bent hier