h

Vragen over heien

20 maart 2005

Vragen over heien

Er is de afgelopen weken geheid op het terrein van de voormalige St. Jansmavo aan de Wethouder Van Wellaan. Hierover zijn nogal wat klachten binnengekomen van omwonenden. Grootste zorg is mogelijke schade door de trillingen. De vraag komt op: is alles gedaan om schade te voorkomen?

Vragen: Is het juist dat de gemeente in het kader van het verlenen van de bouwvergunning voorwaarden kan stellen aan het heien, namelijk dat de trillingen bepaalde grenzen niet te boven gaan? Is dat in dit geval ook gebeurt? Zo ja, bent u van mening dat de gestelde grenzen voldoende streng zijn geweest om schade te voorkomen, ook gezien de klachten? Had in plaats van geheid ook geboord kunnen worden?

Het is van belang dat omwonenden vóóraf worden geïnformeerd. Niet alleen fatsoenhalve maar ook omdat bewoners aannemelijk moeten maken dat bij schade er een verband is met het heien.

Vragen: Kunt u aangeven hoe wordt vastgesteld tot op welke afstanden omwonenden worden geïnformeerd? Deelt u onze indruk dat in dit geval een te beperkt gebied in acht is genomen?

Als gezegd: inzet is om schade maximaal te voorkomen. Niettemin valt niet uit te sluiten - zelfs als het heien binnen bepaalde trillingsgrenzen blijft - dat gaandeweg het heien toch schade ontstaat.

Vragen: Kunnen omwonenden in dat geval - naast het benaderen van de bouwer - ook de gemeente benaderen in zijn rol als toezichthouder? Is de gemeente bevoegd om eventueel onmiddellijk in te grijpen om verdere schade te voorkomen, hoe is de procedure?

Met vriendelijke groeten,

Hans Verbakel
SP-raadslid

Aanvulling Antwoord college van B en W: gemeente kan heien niet verbieden, zonder beleidskader kan gemeente geen eisen stellen aan het heien.
het complete antwoord (pdf-bestand)

2005-03-20

U bent hier