h

Open brief aan corporaties

10 juni 2006

Open brief aan corporaties

Open brief over sociale woningbouw.

Helmond, 9 juni 2006

Aan de corporaties in Helmond

Betreft: beleid sociale woningbouw

Dames / heren,

Onlangs hebben wij uitleg gevraagd aan het college van B en W over de huren die Volksbelang rekent voor de appartementen in het nieuwbouwcomplex aan de Narcissenstraat / Wethouder van Wellaan. Deze huren stemmen namelijk niet overeen met het afgesproken beleid zoals vastgelegd in de Nota Wonen. De huren zijn hoger dan de aftoppingsgrens, daardoor bestaat geen recht op huursubsidie en zijn de appartementen niet bereikbaar voor de doelgroep: huurders met een smalle beurs. En dat was de bedoeling niet.

Inmiddels hebben wij het antwoord van het college ontvangen. Kort daarna heeft wethouder van Heugten zich ook in de publiciteit over de kwestie uitgesproken, overigens een stuk duidelijker dan in het officiële antwoord.

Eerder al had Volksbelang-directeur Flemminks Smid in een krantenartikel toegelicht waarom de corporatie gekozen heeft voor hogere huren dan de aftoppingsgrens voor de appartementen aan de Narcissenstraat. Om ons onduidelijke redenen wordt ontkend dat hierover afspraken bestaan in het kader van het beleid. Citaat uit het artikel: "Het is nooit de bedoeling geweest dat in het nieuwbouwcomplex op de hoek van de Narcissenstraat en de Wethouder van Wellaan in Helmond sociale huurwoningen zouden komen. Zo reageert directeur Johan Flemminks Smid van de Helmondse woningbouwvereniging Volksbelang op kritiek van de SP-fractie in de Helmondse gemeenteraad."

Ter zijde merken wij op het merkwaardig te vinden dat zowel het college als de heer Flemminks Smid erop wijzen dat compensatie van sociale woningbouw elders plaatsvindt nu hiervan geen sprake is op de locatie aan de Narcissenstraat. Wij vinden dat merkwaardig omdat deze plek zelf een compensatielocatie is.

Inmiddels hebben wij onderzocht of vaker van het beleid wordt afgeweken als het gaat om sociale woningbouw. Het gaat niet om een diepgravend onderzoek, het is een eerste inventarisatie.

Ons is gebleken dat inderdaad vaker van het beleid wordt afgeweken. Wij wijzen op de projecten aan de Azalealaan (24 in plaats van de beoogde 46 sociale huurwoningen), de Paterslaan (6 i.p.v. 18) en de locatie van de voormalige Dansschool aan de Heistraat: slechts voor de 6 atelierwoningen bestaat (gedeeltelijk) recht op huursubsidie in plaats van voor alle 17 appartementen. Dan is er nog het project Zonnekwartier van Volksbelang in de binnenstad, waar eind van het jaar in het kader van de tweede fase 48 woningen worden opgeleverd.

Opgeteld komen wij uit op meer dan 100 woningen die een sociale huurwoning moeten zijn, maar dat in werkelijkheid niet zijn. Zo ongeveer de jaarproductie aan sociale woningbouw. Kortom, het is niet een enkele incidentele keer dat van het beleid wordt afgeweken, het is ons inziens ernstiger: het sociale woningbouwbeleid is in het geding.

Hierop hebben wij tot nu toe geen reactie vernomen van de corporaties, tenminste geen bevredigende reactie. En dat stemt ons niet gerust.

Met deze open brief willen wij het zwijgen van de corporaties doorbreken. Met wat ons betreft als uiteindelijke inzet om te komen tot een verbetering van de huidige praktijk zodat recht wordt gedaan aan het belang van sociale woningbouw, waaraan in onze stad zo'n behoefte is.

In afwachting van uw reactie,

Erik de Vries
Hans Verbakel
(SP-raadsleden)

PS  Het volkshuisvestingsbeleid komt tot stand via een stelsel van afspraken tussen gemeente en corporaties. Daaraan willen wij niks afdoen. Wij beogen juist eraan bij te dragen dat het beleid de aandacht krijgt die het verdient.

Zie ook: B en W wil Volksbelang niet kapittelen

U bent hier