SP-voorstellen voor socialer beleid afgewezen
SP-voorstellen voor socialer beleid afgewezen
Donderdag 8 november besprak de gemeenteraad de begroting voor 2008. De SP-fractie diende vier moties in voor een socialer beleid. De coalitie van PvdA, CDA en VVD wees alle vier de moties af. Een andere motie over reclameverlichting kreeg wel de steun van de coalitie.
In haar bijdrage stond de SP-fractie uitgebreid stil bij de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO). Actueel is de hulp in de huishouding. Zon 2400 Helmondse huishoudens zijn op deze zorg aangewezen. De meeste zorg is in handen van Savant, maar dat hoeft volgend jaar niet vanzelfsprekend ook zo te zijn. De WMO verplicht de gemeente om een aanbestedingsprocedure te volgen. Savant moet opnieuw inschrijven en een offerte indienen. Andere zorginstellingen kunnen de concurrentie aangaan met Savant en ook inschrijven.
Voor 2007 hanteerde de gemeente een vaste prijs. Er werd alleen gekeken of de inschrijvende zorginstelling aan de kwaliteitseisen voldoet. Verantwoordelijk wethouder Boetzkes (PvdA) heeft voor 2008 nu ook prijsconcurrentie ingevoerd. Wie het goedkoopst inschrijft, krijgt het werk. Deze commerciële aanpak, instellingen tegen elkaar uitspelen om het voor de gemeente goedkoop te maken, hoort niet thuis in de publieke sector zoals de zorg, vindt de SP.
Woensdag 31 oktober verliep de inschrijvingstermijn. Wethouder Boetzkes wilde tijdens het begrotingsdebat niet naar buiten brengen óf en hóe instellingen hadden ingeschreven. Op de vraag van de SP of wij ons voor volgende jaar zorgen moeten maken kwam geen duidelijk uitsluitsel. Volgens planning doet de gemeente op 21 november het zogeheten gunningsvoornemen de deur uit. Waarschijnlijk is er dan meer duidelijkheid. Zorginstellingen kunnen bezwaar maken tegen het gunningsvoornemen.
Nieuwe eigen bijdragen Om geld uit te sparen wil het college nieuwe eigen bijdragen invoeren, onder meer voor scootmobielen. Op de achtergrond speelt een besluit uit 2006. Zogenaamd beslispunt 6 dat voorschrijft dat niet meer aan de WMO wordt uitgegeven dan van het Rijk wordt ontvangen. Dit besluit geldt als richtsnoer voor het beleid. Er moet binnen het budget worden gebleven ook als het aantal aanvragen om een WMO-voorziening (rolstoel, collectief vervoer, aangepaste woning, huishoudelijke zorg, enz.) toeneemt. Dat kan alleen door te bezuinigen op individuele cliënten, bijvoorbeeld met eigen bijdragen.
Van dit financieel keurslijf wil de SP-fractie af en diende daartoe een voorstel in. Niet om lukraak de geldsluis open te zetten, maar om het sociaal gehalte van de regeling overeind te houden. Om niet telkens te hoeven te beknibbelen op individuele voorzieningen. Daarnaast stelde de partij voor om niet nog meer eigen bijdragen toe te voegen. Beide voorstellen werden door een meerderheid van de raad afgewezen.
Ook het voorstel om het minimabeleid te verbeteren werd afgewezen. Voor veel regelingen geldt een inkomensgrens van 110 procent. Omdat inkomens net daarboven onvoldoende zijn om aan de armoedeval te ontsnappen, stelde de SP voor om de grens te verhogen naar 120 procent. Dit te gaan onderzoeken, een motie van Helder Helmond, werd wel akkoord bevonden.
- SP-bijdrage
- Motie schoolzwemmen
- Motie verruiming minimabeleid
- Motie WMO en financiën
- Motie WMO en eigen bijdragen
- Motie reclameverlichting
(pdf-bestanden)
2007-11-10