h

Nieuwe wachtlijst thuiszorg dreigt

5 februari 2009

Nieuwe wachtlijst thuiszorg dreigt

Opnieuw dreigt een wachtlijst in de thuiszorg te ontstaan. De te lage tarieven die de gemeente vergoedt blijven de Helmondse thuiszorg parten spelen.

Schriftelijke vragen (pdf-bestand)

UPDATE 5 FEBRUARI: Het college antwoordt dat er geen nieuwe wachtlijst is en dat die de komende maanden ook niet verwacht wordt. "Wij hebben hierover geen enkele zorg." Zie raadsinfobrief (pdf-bestand).

 

Wachtlijst thuiszorg dreigt alwéér

door Anja van den Akker HELMOND Er dreigt opnieuw een wachtlijst te ontstaan voor de thuiszorg in Helmond. Zorgverlener St. Annaklooster geeft de komende drie maanden zeventig zogeheten boventallige cliënten noodgedwongen terug aan de gemeente Helmond.

Het gaat om mensen die St. Annaklooster er bovenop de officiële contracten met de gemeente vrijwillig bijnam, omdat andere zorgverleners het lieten afweten. De tarieven die de gemeente Helmond betaalt zijn echter zo laag dat deze noodhulp financieel niet langer op te brengen is.

De SP heeft hierover vragen gesteld aan het college van B en W, vooral ook omdat de gesprekken over een nieuwe aanbesteding met de verschillende zorgverleners in volle gang zijn. Het college lijkt er geen eigen geld te willen bijleggen, constateert de SP, na een aantal sessies met raadsleden en betrokken instanties. Als dat niet verandert, schrijven de zorgverleners hier niet in. Of voor veel te weinig uren, net als vorig jaar, vreest SP-woordvoerder Hans Verbakel verdere verschraling.

St. Annaklooster bevestigt het aantal van zeventig cliënten dat niet meer door deze instelling wordt geholpen. Per 1 januari zijn er twintig teruggegeven, in februari volgt hetzelfde aantal en in maart komen er daar nog eens dertig bij. Ronnie Dekkers, manager thuiszorg, vindt de gang van zaken zeer spijtig. Hij hoopt niet de zwartepiet toegespeeld te krijgen. We hebben deze mensen juist willen helpen. En we hebben de gemeente aangegeven dat dit eindig zou zijn. We beschikken niet over genoeg financiële middelen om dit te blijven doen.

St. Annaklooster houdt zich dit jaar gewoon aan het contract. De SP wil weten of de gemeente tijdig is geïnformeerd over het teruggeven van de cliënten en vraagt wat er is gedaan om dat te voorkomen. Volgens de SP zijn er in totaal honderd zogeheten boventallige cliënten. St. Annaklooster wil alleen de zeventig gevallen tot 1 maart bevestigen. Vóór de zomer vorig jaar stonden er meer dan tweehonderd mensen op de wachtlijst voor thuiszorg. Begin november meldde het college dat deze lijst nagenoeg was weggewerkt. Vooral dankzij St. Annaklooster, dat meer zorguren vulde dan contractueel was overeengekomen.

St. Annaklooster, dat buiten het contract extra mensen thuiszorg bood, geeft noodgedwongen 70 cliënten terug aan de gemeente. De SP hekelt de lage tarieven.

Uit: Eindhovens Dagblad 22 januari 2009

 

U bent hier