h

Groen licht voor voetbalstadion op Berkendonk

13 mei 2009

Groen licht voor voetbalstadion op Berkendonk

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde gisterenavond in met Berkendonk als locatie voor Helmond Sport. Van de 36 aanwezige raadsleden stemden 22 voor en 14 tegen.

Lange tijd heeft steeds een raadsmeerderheid Berkendonk afgewezen als locatie voor een nieuw stadion. Deze raadsmeerderheid bestond uit CDA, PvdA, GrLi en SP. Het CDA is nu op dat standpunt teruggekomen.

Het college van B en W is verdeeld. De twee PvdA-wethouders Boetzkes en Yeyden nemen een minderheidsstandpunt in en wijzen Berkendonk af.

In de dagen voorafgaand aan de raadsvergadering verspreidde de SP een pamflet in Rijpelberg en Brouwhuis om het standpunt van de partij toe te lichten.

 

Helmond Sport wil een nieuw stadioncomplex. Berkendonk is daarvoor een haalbare locatie, vindt de club. Maar niet iedereen vindt Berkendonk geschikt, er wordt verschillend over gedacht. Komende dinsdagavond besluit de gemeenteraad of er groen licht komt voor Berkendonk. In dit pamflet lichten wij het standpunt van de SP toe voor de inwoners van Rijpelberg en Brouwhuis, de meest nabij gelegen wijken.

Wat willen wij met het gebied rond Berkendonk? Deze vraag hebben wij als SP steeds als volgt beantwoord: wij willen ruimte, rust, natuur en een gratis strand voor de bevolking. Deze keuze hebben wij al een hele tijd geleden gemaakt. De discussie over de inrichting van dit gebied is niet nieuw. Er valt natuurlijk wel meer over te zeggen, maar het is onze manier om kort en krachtig een plaatje neer te zetten van dit gebied.

Het is duidelijk: grootschalige projecten passen niet in dit plaatje. Helmond Sport ook niet. Bedenk: het gaat om een stadion plus drie voetbalvelden plus meer dan duizend parkeerplaatsen.

Al die tijd is er een raadsmeerderheid geweest die er zo over dacht. Op grond van ongeveer dezelfde argumenten. Helmond Sport wist dat, maar onderzocht toch of een stadion op Berkendonk mogelijk is. De club heeft er een rapport van gemaakt en de uitkomst is: ja, een stadion op Berkendonk is mogelijk.

Deze uitkomst is natuurlijk niet erg verrassend. Nooit heeft iemand beweerd dat een stadioncomplex op Berkendonk technisch gezien niet mogelijk zou zijn. Als gezegd: de argumenten om het niet te doen liggen op een heel ander vlak. Misschien dat andere raadsleden van mening gaan veranderen, maar wij als SP zien geen reden om nu ons standpunt te herzien.

Overigens staat in het eigen rapport van Helmond Sport een opvallende zin. Gesprekken met vertegenwoordigers van de georganiseerde en ongeorganiseerde supporters hebben duidelijk gemaakt dat de supporters een historische band percipiëren met de bestaande locatie.

Het is een beetje moeilijk geformuleerd, maar het komt erop neer dat veel supporters vinden dat Helmond Sport eigenlijk gewoon thuishoort op sportpark De Braak. Dat vindt de SP ook.

Zie ook: Helmond Sport overzicht

2009-05-13

U bent hier