h

Twijfels over schuldhulpverlening niet weggenomen

6 oktober 2010

Twijfels over schuldhulpverlening niet weggenomen

SP-raadslid Nathalie van der Zanden was al eerder kritisch op de aanpak van wethouder de Leeuw-Jongejans (CDA). Door te gaan werken met verschillende categorie├źn van mensen, dreigen sommigen geen prioriteit meer te krijgen.

Van der Zanden: "Hierdoor laat je dus letterlijk mensen in de armoede zitten, terwijl de gemeente de verantwoordelijkheid heeft om deze mensen te helpen. Met dit voorstel pakt de wethouder de armen aan, maar niet de armoede."

De wethouder gaf tijdens de raadvergadering op 5 oktober aan dat zij niemand uit zal sluiten van hulp. Van der Zanden: "Natuurlijk is het niet de intentie van de wethouder om mensen actief uit te sluiten van hulp. Maar met het beleid zoals zij het op papier heeft gezet, heeft zij geen gereedschap in handen om die belofte waar te maken."

Tijdens de discussie zei de wethouder dat we zullen moeten accepteren dat sommige mensen schulden blijven houden die we niet op kunnen lossen. Wel kunnen we ze dan leren hoe ze daar het beste mee om kunnen gaan. Het budget is niet toerijkend om al deze mensen tot het einde te helpen. Volgens Nathalie van der Zanden is dit precies de kern van het bezwaar van de SP: "Hiermee laat je schulden en armoede in stand. Je bestrijdt de pijn, maar geneest niet de ziekte."

De SP-fractie heeft uiteindelijk tegen het voorstel gestemd. Ook GroenLinks stemde tegen. De rest van de partijen steunden de wethouder.

SP kritisch op schuldhulpverlening

2010-10-06

U bent hier