h

Gemeenteraad: geen minimumloon voor arbeidsgehandicapten

3 november 2010

Gemeenteraad: geen minimumloon voor arbeidsgehandicapten

Het wettelijk minimumloon geldt niet meer voor arbeidsgehandicapten. Het voorstel daartoe kreeg gisterenavond de instemming van de Helmondse gemeenteraad. Alleen SP en één lid van de twee-koppige GroenLinks-fractie stemden tegen.

Lees hieronder de bijdrage van SP-raadslid Ad Spruijt.

Voorzitter,

Ook de gemeente Helmond doet mee aan de afbraak van de sociale zekerheid voor mensen met een arbeidsbeperking. De proef om bijstandsgerechtigden en mensen in de sociale werkvoorziening aan de slag te helpen bij reguliere werkgevers klinkt heel nobel. Ook de SP wil meer mensen met een arbeidsbeperking aan de slag bij reguliere werkgevers. Maar dan wel tegen een fatsoenlijk loon. Wij vinden dat werken moet lonen, ook voor mensen met een arbeidsbeperking.

Wat houdt deze pilot eigenlijk in?
*Mensen met een arbeidsbeperking blijven afhankelijk van de overheid, omdat zij nooit zelf het minimumloon kunnen verdienen en afhankelijk blijven van een aanvulling op de uitkering (via de overheid),
*Meer mensen zullen door deze proef werken en arm zijn. Helmond wordt misschien wel bijstandsvrij, maar niet armoedevrij,
*het wettelijk minimumloon zal via deze slinkse wijze van het toneel verdwijnen,
*Deze proef doet niets aan een verplichting voor werkgevers om deze mensen vaker en tegen een fatsoenlijk loon in dienst te nemen.

Je zou toch denken dat men geleerd heeft van de proeven die al eerder zijn gehouden. Uit onder andere de Melkert en ID-banen blijkt dat werkgevers, met pijn in het hart, afscheid nemen van werknemers als de financiële voordelen weg vallen.

De SP ziet het minimumloon als ondergrens welke ervoor zou moeten zorgen dat mensen een fatsoenlijk bestaan kunnen opbouwen. Deze proef is een directe aanval op mensen met een arbeidsbeperking en op het wettelijk minimumloon (WML). De SP zal dan ook niet meewerken aan deze in onze ogen asociale maatregel.

Deze proef waarbij het minimumloon niet langer meer geldt, is mogelijk gemaakt door de Tijdelijk wet pilot loondispensatie.

Zie ook: In Nederland geldt het minimumloon, behalve voor gehandicapten

2010-11-03

U bent hier