h

Scootmobiel en rolstoel voortaan verplicht delen?

14 mei 2013

Scootmobiel en rolstoel voortaan verplicht delen?

De gemeente is verantwoordelijk voor het verstrekken van allerlei maatschappelijke voorzieningen. Zo krijgen meer dan tweeduizend Helmonders - veelal ouderen - hulp in de huishouding. Andere voorzieningen zijn scootmobielen, rolstoelen en aanpassingen aan de woning. De regels en voorwaarden die gelden bij het toekennen van deze voorzieningen zijn vastgelegd in een verordening. Verantwoordelijk wethouder Margreet de Leeuw wil deze verordening drastisch wijzigen.

Hoewel het woord 'bezuinigen' nergens is te vinden, zijn de bezuinigingen wel degelijk de drijvende kracht achter de wijzigingen die de wethouder voorstelt. Alles moet zo goedkoop mogelijk. Banen in de thuiszorg worden geschrapt. Deze professionele hulp wordt vervangen door onbetaald vrijwilligerswerk. En voorzieningen moeten worden gedeeld met anderen.

Voorbeelden van deze voorzieningen zijn rolstoelen en scootmobielen. Medische noodzaak is straks niet meer voldoende voor het verstrekken van een scootmobiel. Eerst wordt gekeken of met anderen in de buurt een scootmobiel kan worden gedeeld. Als dat kan, wordt geen scootmobiel verstrekt.

Het vervangen van betaalde thuiszorg door onbetaalde mantelzorg is een praktijk die in Helmond al in 2009 in gang is gezet. De wethouder wil deze aanpak nu vastleggen in de nieuwe verordening.

Maandag werd de verordening besproken in de raadscommissie Samenleving. Wethouder De Leeuw liet weten er trots op te zijn dat Helmond al in 2009 startte met het schrappen van banen in de thuiszorg en het werk te laten doen door onbetaalde vrijwilligers. "We zijn een voorbeeld voor heel Nederland".

SP-raadslid Nathalie van der Zanden denkt daar heel anders over. "Zorg en zorgbenodigdheden worden gezien als een hebbedingetje dat je maar moet kopen of waarvoor je een eigen bijdrage moet betalen. Cliënten zijn klanten geworden. Maar de dagelijkse praktijk is weerbarstiger! Ziek of gehandicapt zijn is niet 'sexy'. De doelgroep heeft vaak weinig tot geen kansen op de arbeidsmarkt, maakt hogere kosten en heeft hierdoor een krappe beurs. Hierdoor staan zij al op een achterstand, die door de manier waarop de regeling nu wordt vormgegeven alleen maar groter wordt. Daarbij worden zij door de noodzakelijke geïndiceerde zorg en de hierbij behorende eigen bijdrage, samen met andere bezuinigingen extra hard getroffen."

Ook andere partijen hadden hun zorgen, maar gingen uiteindelijk toch akkoord met de nieuwe verordening. In de raadsvergadering van 25 juni wordt definitief de knoop doorgehakt. Het ziet er naar uit dat de SP als enige zal tegenstemmen.

Art. 4.8 lid 3

Voor zover de belanghebbende gebruik kan maken van een aanwezige en bruikbare scootmobielpool of van collectief vraagafhankelijk vervoer van deur tot deur die in de individuele situatie van de belanghebbende kan leiden tot het te bereiken resultaat, worden deze mogelijkheden eerst beoordeeld.

 

Art. 4.8 lid 4

Voor zover de in het vorige lid genoemde mogelijkheden beschikbaar en bruikbaar zijn, worden ten aanzien van die onderdelen geen individuele voorzieningen verstrekt.

- de nieuwe verordening (pdf-bestand)
- Geld regeert in thuiszorg Helmond (artikel uit 2009)

2013-05-14

U bent hier