h

Hulp om schulden bij zorgverzekeraars aan te pakken

16 juni 2017

Hulp om schulden bij zorgverzekeraars aan te pakken

Zo’n 1880 Helmonders hebben schuld bij hun zorgverzekeraar. Van hen hebben 420 mensen een bijstandsuitkering. Met een nieuwe regeling wil SP-wethouder Nathalie van der Zanden deze groep helpen om van hun schuld af te komen.

Wie een half jaar geen zorgpremie betaalt, wordt aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK) en krijgt een hogere premie berekent. De schuld wordt daardoor nog groter en aanvullende verzekeringen vervallen.

Het niet betalen van de zorgpremie is een belangrijk signaal van beginnende schuldenproblematiek. Veel mensen komen er niet meer uit, de problemen stapelen zich op. Het gaat van kwaad tot erger.

Om dat te keren is de nieuwe regeling in het leven geroepen. Het is een regeling van de gemeente en zorgverzekeraar CZ. Het houdt in dat de mensen weer volledig verzekerd worden maar dan wel 35 euro per maand van hun schuld moeten aflossen drie jaar lang. Als dat goed gaat wordt de rest van de schuld kwijtgescholden.

Perspectief bieden is beter dan alleen maar boetes opleggen, zegt de wethouder.

Mensen uit de groep bijstandsgerechtigden die in aanmerking komen worden binnenkort door de gemeente benaderd.

De nieuwe regeling komt voort uit het vijf puntenplan dat eerder dit jaar is opgesteld om de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) te verbeteren.

Over het vijf puntenplan (pdf-bestand)

U bent hier