h

SP raadslid Dirk van Dam gast bij leestafel laaggeletterdheid

8 september 2022

SP raadslid Dirk van Dam gast bij leestafel laaggeletterdheid

Foto: SP

Op de internationale dag van de Alfabetisering, donderdag 8 september, start de Week van Lezen en Schrijven. Deze week staan laaggeletterdheid en alles wat de samenleving kan doen om laaggeletterden te helpen in de aandacht. 

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit heeft grote gevolgen voor het leven van deze mensen en de samenleving. Laaggeletterden begrijpen informatie vaak niet goed. Hierdoor zijn ze vaak minder zelfredzaam en minder sociaal actief dan geletterde mensen. Ook vinden laaggeletterden minder snel een baan en hebben ze minder grip op hun geldzaken en gezondheid. In Helmond is ongeveer 17% van de volwassenen laaggeletterd.

SP Raadslid Dirk van Dam, en ook taalambassadeur van de Gemeente Helmond zal aanwezig zijn bij de opening. De opening van de week van Lezen en Schrijven zal plaatsvinden bij de LEVgroep in Helmond. Tijdens deze week vragen de LEVgroep, het ROC ter AA, Bibliotheek Helmond-Peel en Senzer in samenwerking met de Gemeente Helmond extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Helmond en omgeving.

Dirk van Dam weet zelf maar al te goed hoe moeilijk het is als je een taalachterstand hebt.
Doordat hij vroeger meer tijd besteedde aan therapie vanwege zijn spierdystrofie liep hij een taalachterstand op. Meer informatie hierover kunt u hier teruglezen:
Onze Dirk, van laaggeletterd naar de gemeenteraad! :: SP Helmond

Dirk van Dam:
“Het is goed dat we deze week inzetten om extra aandacht te vragen om de ontwikkeling van basisvaardigheden, zoals taalvaardigheid bespreekbaar te maken. De schaamte die we ervaren om ervoor uit te komen dat we de eigen taal niet begrijpen kunnen we alleen doorbreken door erover in gesprek te gaan. Weet dat je in Helmond bij meerdere organisaties hiervoor terecht kunt. Wanneer je gaat oefenen om je basisvaardigheden te ontwikkelen, zul je merken dat je zelfverzekerder wordt en dat je informatie beter kunt gaan begrijpen.

Zien we elkaar vrijdag bij de Bibliotheek in Helmond?
Vrijdag 9 september 2022 om 14.00 uur.
Ervaringstafel: Hoe zorgen we dat informatie te begrijpen is voor iedereen?”

Meer informatie kunt u vinden op de website van DitIsHelmond:
Laaggeletterdheid in Helmond - Ditishelmond.nl

Met vriendelijke groet,
SP raadslid Dirk van Dam

Reactie toevoegen

U bent hier