h
Raadsverkiezingen 2022-2026 Hoofdpagina

02.Lonneke Maráczi

Foto: SP Helmond / SP Helmond

Lonneke Maráczi (56) werkt sinds 1985 in de ouderenzorg, raadslid sinds 2014, woont met veel plezier samen met levenspartner Antonio in de Bloemenbuurt aan het Hortensiapark.

Hoe ben je bij de SP terechtgekomen en lokaal bij de SP betrokken geraakt?

Zolang ik stemrecht heb stem ik al op de SP en in 2002 ben ik lid geworden. Ik ben begonnen met folders rondbrengen voor de lokale SP. Hans Verbakel heeft mij op een gegeven moment benaderd met de vraag of ik interesse en ambitie had om burgercommissielid of raadslid te worden. Daar had ik zelf nog nooit over nagedacht, maar liep wel al langer met het idee rond om meer te gaan doen voor de partij.

Een gevoel passend bij de woorden uit het lied Een mens is meer:

“Blijf niet mokkend aan de kant staan Stel een daad en toon je moed Laat je woede hand in hand gaan Met het goede dat je doet”

 

Dus Hans kwam heel toevallig op het juiste moment en zodoende kwam ik op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 2014.

Waarom vind je de SP bij je passen?

De SP zet zich in voor een sociaal, eerlijk beleid waarbij de menselijke maat voorop staat. In de drie kernwaarden menswaardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit kan ik me helemaal vinden, deze waarden zitten diep in mijn DNA. Zolang ik me kan herinneren heb ik al het gevoel gehad dat ik onrecht niet zomaar langs me heen kon laten gaan. Dat sterke  rechtvaardigheidsgevoel herken ik bij de SP.

Met welke onderwerpen heb je je bezig gehouden?  

Als fractievoorzitter verdiep je je in alle onderwerpen maar mijn hoofdthema was vooral het sociaal domein; de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Participatiewet en Jeugdwet vallen hieronder. Het sociaal domein is dan ook erg breed en gaat over ondersteuning rond werk, participatie, zorg en jeugd, maar ook over armoede en schuldhulpverlening.

Waar zou je je de komende raadsperiode nog voor willen inzetten?

Ik zou me heel graag de komende raadsperiode in willen blijven zetten voor het sociaal domein. Sinds de overheveling van het rijk naar de gemeenten is er een transformatie gaande waarbij ik als raadslid vanaf het begin betrokken ben geweest. Er is beleid gemaakt met een lange termijn visie en met oog op duurzame oplossingen. Dus geen pleisters plakken maar structurele oplossingen. Beleid dat nog jaren doorontwikkeld wordt en waar ik heel graag mijn steentje aan bij wil blijven dragen. De SP heeft de afgelopen jaren constant gepleit om binnen het sociaal domein te werken volgens de bedoeling oftewel doen wat nodig is. Niet denken vanuit systemen maar vanuit mensen. En met trots kan ik zeggen dat dit ondertussen wel gemeengoed is geworden. Alhoewel het raadswerk veel vraagt, niet alleen van mezelf maar ook van mijn naasten en het best wel eens lastig kan zijn om dit alles te combineren met ook nog een baan, ben ik nog steeds gemotiveerd. En wil ik me ook voor de komende raadsperiode weer vol overgave inzetten. Niet voor mezelf, maar om de wereld en met name Helmond te verbeteren.  

Strijd mee, stem SP!

U bent hier