h

Brandevoort, hoogspanningslijnen en gezondheid

19 september 2004

Brandevoort, hoogspanningslijnen en gezondheid

Er is enige onrust op Brandevoort over mogelijke negatieve gezondheidseffecten door de aanwezige hoogspanningslijnen. Is het ondergronds brengen van de kabels een serieuze optie, wil de SP weten van de gemeente.

Gezien vanaf Neerwal

 

Helmond, 18 februari 2004

Aan het college van B en W

Schriftelijke vragen hoogspanningslijnen Brandevoort

Geacht college,

Op Brandevoort bestaat enige onrust over de hoogspanningslijnen die door de wijk lopen. Dit vanwege mogelijke gezondheidsrisico's. De onrust wordt versterkt door het plan om de huidige twee hoogspanningstracés te bundelen tot één tracé waardoor de kabels nog dichter bij de woningen komen.

Hierbij een citaat uit het 'dossier hoogspanningslijnen' van staatssecretaris Pieter van Geel dd 30 januari 2004.

Uit een recente RIVM-studie blijkt dat er in toenemende mate gebouwd gaat worden in de directe omgeving van hoogspanningslijnen. VROM vindt dat nieuwe situaties waarbij kinderen worden blootgesteld aan magneetvelden, zo veel mogelijk moeten worden vermeden. Met de direct betrokken partijen zoals VNG, IPO en EnergieNed zal worden afgesproken hoe dit het beste kan worden bereikt. Daarnaast moeten de burgers goed worden geïnformeerd over de mogelijke risico's van het wonen in de nabijheid van hoogspanningslijnen. Zij kunnen dan ook hun eigen keuzes maken.

Hoewel het onderzoek naar het verband tussen hoogspanningslijnen en negatieve gezondheidsrisico's nog niet is uitgekristalliseerd adviseert het ministerie om het voorzorgprincipe te hanteren.

Het treffen van maatregelen - het ondergronds brengen van de lijnen - bij alle woningen in Nederland in de buurt van hoogspanningslijnen is natuurlijk een zeer kostbare operatie. Maar daar waar de gelegenheid zich voordoet lijkt het een te overwegen optie.

Op de locatie Leidsche Rijn zijn vorig jaar drie hoogspanningsmasten omgehaald en is de elektriciteitsvoorziening ondergronds gebracht.

VRAGEN

1) Bent u bereid de optie ondergronds brengen van de kabels serieus onder ogen te zien?

2) Is het nog mogelijk om die optie onder ogen te zien of zijn er verplichtingen aangegaan die dit in de weg staan?

3) Is het juist dat gezien de huidige inzichten de normen nu al in het gedrang zijn?

4) Naar verluid zijn de te verplaatsen hoogspanningsmasten sowieso binnen afzienbare tijd aan vervanging toe. Is dit juist?

5) Zo ja, werpt dit naar uw mening een ander licht op de financiële kant van de zaak?

Met vriendelijke groeten,

Hans Verbakel
(SP-raadslid)

antwoord college (pdf-bestand)

De kwestie blijft nog jaren slepen. Lees ook hier.

U bent hier