h

SP niet accoord met plan voor de Markt

1 februari 2006

SP niet accoord met plan voor de Markt

De SP is niet accoord gegaan met het plan voor de Markt. Ze vindt het niet goed doordacht en onnodig duur. Ook de marktkooplieden en de horeca hebben grote bezwaren. Dat moet toch te denken geven, zegt SP-raadslid Hans Verbakel.

Doel van het plan is om de Markt om te toveren van 'langgerekte kale vlakte' in een levendig en gezellig gebied. 'Juist daarom zou je voorzichtig moeten omspringen met de wekelijkse markt', zegt SP-raadslid Hans Verbakel, 'want als er één evenement is dat zorgt voor levendigheid is het wel de weekmarkt.'

Maar uitgerekend de marktkooplieden hebben grote problemen met het plan van wethouder Houthooft dat uitgaat van een verlenging van de openingstijd van de markt op zaterdag van 13.30 uur naar 17.00 uur. De marktcommissie heeft er een enquête over gehouden onder 103 kooplieden. Uitkomst: slechts zeven kooplieden zijn voor, de rest is tegen.

Verbakel: 'Wat moet ik nou denken? Daar komt bij dat er nóg meer problemen zijn, want de wethouder wil schuiven met de plaatsen en de rangschikking van de kramen.'

Het meest besproken stukje grondgebied van Helmond

Soortgelijke problemen spelen er ook bij de horecaondernemers op de Markt. Hier gaat het om de terrasjes, want die hebben een belangrijke rol bij het gezellig maken van de Markt.

Maar ook nu weer valt op: veel onvrede in plaats van instemming met het plan. Op zeker moment voelden de horecaondernemers zich zelfs genoodzaakt om een spoedoverleg te organiseren met een aantal raadsleden. Verbakel was daar aanwezig: 'Het plan voor de Markt brengt een aantal praktische problemen met zich mee. Je zou verwachten dat de wethouder dan op zijn minst met de horaca om tafel gaat zitten om die problemen eens goed door te praten. Maar dat is helemaal niet gebeurd, ontdekte ik op die bijeenkomst. Dat heeft mij zeer verbaasd.'

Conclusie van de SP: dit plan is onvoldoende doordacht, er is te weinig energie gestoken in draagvlak onder de direct betrokkenen, terwijl je wél op hun medewerking bent aangewezen om het plan te laten slagen.

Het was een lange zit: de bespreking door de gemeenteraad van het plan voor de Markt. Enkele partijen vroegen zelfs om een schorsing van de vergadering om even 'intern beraad' te kunnen voeren. Maar behalve SP en PvdA keurden uiteindelijk alle partijen het plan goed, van Helder Helmond tot en met CDA. Hoe groot de onvrede is met het besluit, blijkt al snel daarna in de krant.   

 

Aanvulling Inmiddels is de gemeente met de horeca-ondernemers tot een vergelijk gekomen. Over het meninsverschil met de marktlui over de openingstijd van de weekmarkt is op dit moment nog geen duidelijkheid.

Lees ook: Helmondse Markt vol rimpels en plooien

 

En de bomen dan?

 

In het plan van de wethouder verdwijnen de huidige bomen van de Markt. Is dat wijsheid? De meningen verschillen. Ja, zegt de een, ze staan mij in de weg. Zonde om ze weg te doen net nu ze bijna zijn volgroeid, zegt de ander, en het is kapitaal-vernietiging bovendien. De SP-raadsfractie: voor ons hoeven ze niet weg.

Aanvulling De gemeente wil een enquête die moet uitwijzen wat de beste sluitingstijd van de zaterdagse warenmarkt is, maar de marktlui hebben er veel kritiek op.
Enquête naar markt is kinderwerk

2006-02-01

U bent hier