h

Stadion Helmond Sport: geen standpunt B en W

13 juni 2013

Stadion Helmond Sport: geen standpunt B en W

Krijgt Helmond Sport een nieuw stadion op Berkendonk? Ja of nee? Op 25 juni zou de finale zijn, maar B en W neemt geen standpunt in. De kwestie wordt 'open' voorgelegd aan de gemeenteraad vanwege 'de huidige politieke situatie'.

De huidige politieke situatie is dat het college niet langer een meerderheid heeft in de raad. De combinatie-fractie SDOH-D66-HB heeft steun aan het college ingetrokken vanwege de declaratie-affaire met wethouder Tielemans. Tielemans heeft zijn ontslag ingediend.

Maar de klok klikt door. Dinsdag 25 juni komt eraan en dat is de datum waarop de knoop wordt doorgehakt. Zo is de afspraak, vooral op aandringen van SP en PvdA. Het dossier âstadion Helmond Sportâ loopt al vele jaren en dat kan niet eindeloos aan de gang blijven, vinden deze partijen. Het publiek maar ook Helmond Sport zelf heeft onderhand recht op duidelijkheid.

De raad moet nu definitief beslissen over het lot van het stadion zónder advies van het college. Wel is het college de raad behulpzaam met een notitie en een uitgebreid rapport van adviesburo Kardol. Dat rapport doet verslag van een onderzoek naar de haalbaarheid en gevolgen van de vestiging van een grote supermarkt in het stadion. De supermarkt, naast andere voorzieningen, is volgens Helmond Sport nodig om het stadion te kunnen financieren.

De eventuele komst van zoân supermarkt is evident een zwakke plek in het plan van Helmond Sport. Behalve het onderzoek van Kardol ligt er ook een onderzoek van Retail Prospect. Dat onderzoek is gedaan in opdracht van de Plus in winkelcentrum De Bus.

Beide onderzoeken oordelen ongunstig over de komst van de supermarkt. Niet doen, luidt de conclusie. Argumenten: van het Helmondse winkelaanbod staat nu al 10 procent leeg, het verstoort de samenhang van het winkelnetwerk in de stad, het is slecht voor de wijkwinkelcentra en dus de leefbaarheid, er is gewoon geen ruimte om zoveel extra vierkante meters winkelruimte toe te voegen.

Het college wijst daarnaast nog op een paar andere risico's. Zo is daar de Provincie die ook een rol speelt bij de plannen. Hoewel de Provincie nu nog geen conclusies trekt, heeft ze al wel laten weten 'zeer terughoudend' te zijn over grote uitbreidingen van het aantal vierkante meter winkelaanbod. En dan is er nog Europa.

Betaald voetbal wordt gezien als een bedrijf, de overheid mag bedrijven niet subsidiëren. Dat is ongeoorloofde staatssteun. Wie denkt dat dit simpel is vast te stellen, komt bedrogen uit. Als de gemeente de grond op Berkendonk te goedkoop aan Helmond Sport verkoopt, kan er al sprake zijn van ongeoorloofde staatssteun. In de deal die Helmond Sport wil, lopen allerlei zaken door elkaar. De waarde van de grond, de waarde van het huidige stadion, leningen aan Helmond Sport. Het is complex, concludeert het college. Daarom zou de deal vóóraf aan de Europese Commissie voorgelegd moeten worden.

SP-fractievoorzitter Erik de Vries vindt dat de voorstanders van een stadion op Berkendonk zich nog eens goed achter de oren moeten krabbelen. âDeze partijen hebben een lastige puzzel te leggen.â

Behalve de vraag 'is een stadion haalbaar?' speelt ook de vraag 'is een stadion op Berkendonk wenselijk?'

De Vries: "Deze vraag speelde al jaren geleden. Wat willen wij met het gebied Berkendonk? Wij hebben steeds gezegd: wij willen een gratis strand voor de Helmonders en de nadruk voor het gebied moet liggen op ruimte, rust en natuur. Een stadion met alles erop en eraan past daar niet in. Wij denken dat de toekomst voor Helmond Sport ligt op De Braak."

 

U bent hier