h

"Staatssecretaris moet ingrijpen in thuiszorg in Helmond"

18 februari 2007

"Staatssecretaris moet ingrijpen in thuiszorg in Helmond"

Staatssecretaris Bussemakers moet ingrijpen in Helmond om ontslagen in de zorg te voorkomen. Aldus Karin van Leeuwen van De Unie zondag op het drukbezocht thuiszorgdebat van de Helmondse SP. De bond heeft vorige week de staatssecretaris schriftelijk daarom verzocht.

Het debat was drukbezocht. De 150 bezoekers werden welkom geheten door Mis Thuiszorg. Als aftrap werd het filmpje De Naakte Waarheid vertoond.

In de eerste ronde voor de pauze wilde gespreksleider Diederik Olders zoveel mogelijk duidelijkheid krijgen over de ingewikkelde wereld van de zorg. AWBZ, HV1- en HV2-zorg, aanbestedingsprocedures, alfahulpen, geldstromen. Hoe zit het nou? Ga er maar aan staan.

Duidelijkheid was er in ieder geval over één ding: het gaat nu niet goed.
Tweede Kamerlid Henk van Gerven vertelde dat het confronterende SP-filmpje binnen een dag 1200 reacties opleverde waarvan 90 procent positief. Dat zegt toch wel iets.
Renske Mol van Zorgbelang Brabant: De kwaliteit van de zorg staat ernstig onder druk, alles moet steeds goedkoper.
Dat laatste, dat alles goedkoper moet, is ook de reden waarom de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is ingevoerd, legde Marja van Heel van Savant uit. Om de uitgaven van de AWBZ te beperken.
Het gaat goed in de thuiszorg, zegt de staatssecretaris. Ik vind het schokkend dat ze dat zegt, aldus Karin van Leeuwen van De Unie.
De Eindhovense SP-wethouder Hans-Martin Don ziet ondanks het landelijk beleid lokaal toch nog mogelijkheden. "Landelijk gezien zijn ze de thuiszorg aan het uitkleden, lokaal proberen we het fatsoenlijk te doen."

De lokale situatie en het verschil dat lokaal beleid kan maken, was een belangrijke reden voor de SP om een thuiszorgdebat te organiseren. Waarom staan in Helmond honderden ontslagen op stapel en in Eindhoven niet? Helaas liet de Helmondse verantwoordelijk wethouder Boetzkes verstek gaan.

Achtergrondinformatie

2007-02-18

U bent hier